Nieuws

Ajax wil veiliger werkklimaat creëren met uitkomsten rapport Overmars

Ajax wil een veiliger werkklimaat creëren voor al het personeel van de club uit Amsterdam. Dat is de belangrijkste conclusie die de club trekt uit een rapport van een onderzoeksbureau na het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Het Parool
 Marc Overmars Beeld Getty Images
Marc OvermarsBeeld Getty Images

‘Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat een aantal vrouwen binnen Ajax is geconfronteerd met ongewenst gedrag. Dit varieert van foute grappen en denigrerende of kwetsende opmerkingen, tot een ongewenste arm om de schouder en ander opdringerig gedrag,’ staat er in een bericht op de Ajaxwebsite te lezen. ‘Geen enkele vrouw heeft een klacht ingediend. Maar ze melden het wel, want het is duidelijk dat ze er last van hebben. Alle melders geven aan dat zij het moeilijk vinden ongewenst gedrag bij vertrouwenspersonen of binnen de organisatie aan de orde te stellen, omdat zij bang zijn voor repercussies.’

Ernstige aard

Volgens Ajax bevestigt het onderzoek bovendien de ‘ernstige aard’ van het grensoverschrijdend gedrag van oud-directeur voetbalzaken Overmars. Die stapte begin februari op nadat hij voor een langere periode grensoverschrijdende berichten naar vrouwelijke collega’s bij de club uit Amsterdam had verstuurd. Vervolgens deed het bureau Bezemer & Schubad de afgelopen maanden in opdracht van Ajax onderzoek naar de bedrijfscultuur van de club.

Ajax gaat met de aanbevelingen van het rapport aan de slag. De club is geadviseerd een deskundige commissie te benoemen. Die moet een onafhankelijk en breed onderzoek leiden en bij alle medewerkers een zogenoemde nulmeting laten uitvoeren.

Cultuurverandering

‘Ik wil de vrouwen die al met initiatieven bij elkaar zijn gekomen een groot compliment geven,’ laat Ajax-directeur Edwin van der Sar op de site weten. ‘Het is goed om vanuit de praktijk met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. We maken ook graag gebruik van hun input bij het plan van aanpak en in de begeleidingscommissie. Vertrouwen in elkaar is een sleutelbegrip bij het ontwikkelen van een veiliger cultuur en organisatie. Ik maak me hier persoonlijk hard voor. Medewerkers moeten absoluut de veiligheid voelen om zich uit te spreken en hun mening te geven in de dagelijkse praktijk. Dat moet het effect zijn van de beoogde cultuurverandering. Daar gaan we samen keihard aan werken en daar laten we ons ook op aanspreken.’

Meer over