AEX sluit voor het eerst sinds 2001 boven de 600 punten

De AEX-index is vrijdag voor het eerst sinds mei 2001 boven de grens van 600 punten gesloten. Ook elders in Europa eindigden de beurzen in de plus.

ANP/Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De AEX eindigde met een plus van 1,8 procent op 602,30 punten. De hoofdgraadmeter op het Damrak, waarin de 25 grootste beursfondsen zijn opgenomen, heeft de afgelopen weken de 600 punten al meerdere malen doorbroken, maar dat was gedurende de dag. De laatste keer dat de index daadwerkelijk sloot boven die stand was op 22 mei 2001. Destijds was de slotstand 604,21 punten.

Dat de stemming op de beurs positief is, heeft te maken met een beter dan verwacht banenrapport uit de Verenigde Staten. Volgens het ministerie van Arbeid kwamen er in november 266.000 banen bij. Economen rekenden op 183.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

New York

Ook is er optimisme over het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China, nu Peking vrijstellingen gaat verlenen voor heffingen op de import van sommige Amerikaanse landbouwproducten. Het Chinese ministerie van Financiën maakte bekend dat bepaalde importeurs geen extra heffingen hoeven te betalen op onder andere soja en varkensvlees uit de VS. Die hogere tarieven waren eerder ingevoerd als vergelding voor handelsbarrières die het Witte Huis had opgeworpen in de handelsoorlog. Dit kan worden gezien als signaal dat de VS en China nader tot elkaar komen in het handelsoverleg.

De AEX is nog een eind verwijderd van de hoogste slotstand ooit. Die lag op 701,56 punten, op 4 september 2000. Ook de aandelenbeurzen in New York openden vrijdag hoger. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,4 procent.

Meer over