Plus

Aegon Bank stopt ermee: lage rente maakt sparen onrendabel

De lage rente nekt Aegon Bank. De bankdochter van verzekeraar Aegon heft in september alle bestaande spaarrekeningen op, nadat het vorig jaar al de deur sloot voor nieuwe spaarklanten. Ook ABN-spaardochter Moneyou strijkt de vlag.

Herman Stil
Exterieur van het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag. Beeld anp
Exterieur van het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag.Beeld anp

De in Amsterdam gevestigde Aegon Bank lichtte rekeninghouders donderdag in. “De spaarrentes zijn al lange tijd historisch laag en volgens de economische vooruitzichten blijft dat voorlopig zo,” aldus een woordvoerder.

“Door beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten wij betalen voor het spaargeld dat klanten bij ons stallen. Daardoor kunnen wij Aegon Sparen niet langer kostendekkend aanbieden.” Donderdag nog besloot de ECB de marktrente op het huidige niveau te houden

De bank accepteert sinds vorig najaar al geen nieuwe spaar- en depositoklanten meer, maar liet toen weten bestaande rekeningen te handhaven. De bank was er eerder dit jaar snel bij om rekeninghouders met meer dan een ton op hun rekening geld te vragen voor hun vermogen, 0,5 procent van het spaarbedrag.

Ook speelt mee dat Aegon via online dochter Knab actief is met spaarrekeningen, weliswaar alleen in combinatie met een - betaalde - betaalrekening. “Dit maakt het voor ons een logische keuze om met het spaarproduct van Aegon te stoppen.” Knab heeft volgens de woordvoerder geen plannen om vanwege de lage rente met sparen te stoppen.

Aegon bracht zijn bankactiviteiten, ooit gestart als Spaarbeleg, in 2019al in Amsterdam onder bij Knab maar handhaafde daarbij de eigen merknaam. Bij die samenvoeging telde Aegon Bank nog 400.000 rekeninghouders. Hoeveel dat er nu zijn, is niet bekend. Knab blijft wel opereren onder de banklicentie van Aegon Bank bij De Nederlandsche Bank.

Voorbode van een trend

De maatregel lijkt de voorbode van een trend. Volgende maand stopt ABN Amro definitief met onlinedochter Moneyou. Enerzijds vanwege de sanering bij de bank, maar ook doordat het vanwege de lage rente niet meer rendabel is om spaarrekeningen bij Moneyou overeind te houden.

Spaarders moeten in beide gevallen verplicht overstappen naar een andere bank, naar eigen keuze. Banken mogen bij het opheffen van activiteiten niet doorverwijzen naar dochterbedrijven of advies geven over de overstap.

Voor klanten zal die keuze niet makkelijk zijn. Banken zitten nauwelijks nog op spaarders te wachten. Dit voorjaar verlaagden ze stuk voor stuk de grens waarbij rekeninghouders geld moeten betalen om hun vermogen bij de bank te stallen. Bij een aantal banken, waaronder Rabobank, ING en de Volksbank ligt die grens voor negatieve rente nu op 100.000 euro.

De verwachting is dat als de rentestand zo laag blijft die grens nog verder omlaag gaat, mogelijk naar 50.000 euro. Maar daar gaat demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) een stokje voor steken, liet hij donderdag aan de Tweede Kamer weten. Als meerdere grote banken overgaan op een negatieve rente onder de ton, belooft Hoekstra in te grijpen.

“Banken loeren naar elkaar,” aldus de minister. “Als de een de grens naar beneden doet, volgt de ander.” 100.000 euro is wat de minister betreft een ondergrens, ook omdat dit het binnen de EU vastgestelde bedrag is dat de overheid garandeert als een bank failliet gaat, het zogeheten depositogarantiestelsel.

'Geen negatieve rente onder de ton’

Hoekstra was eerder tegen een wettelijk verbod op negatieve spaarrente onder de ton, zoals al in België geldt. Nu zet hij daarvoor de deur open. Hij wil in gesprek met de banken over die ondergrens maar sluit niet uit dat er maatregelen komen als dat niets oplevert, alhoewel dat volgens hem wel ‘grote nadelen’ met zich meebrengt.

Wel wil de minister uitzonderingen toestaan. “Zeker banken met een meer ideële instelling bieden soms andere arrangementen aan (waardoor de rente negatief kan uitvallen). Dat is niet per definitie reden om op de nucleaire knop te drukken.”

Vooral oudere spaarders lopen de kans dupe te worden van negatieve rente. Zestigplussers hebben gemiddeld 61.000 euro op een spaarrekening staan. Voor het gros van de Nederlanders is negatieve rente niet aan de orde:. per hoofd van de volwassen bevolking wordt gemiddeld 41.000 euro gespaard, maar dat gemiddelde wordt flink opgetrokken door grote spaarders. De helft van de Nederlanders heeft 14.000 euro of minder weggelegd.

Meer over