Nieuws

Advocaten: onmogelijk gedupeerden toeslagenaffaire goed bij te staan

Advocaten van gedupeerden van de toeslagenaffaire zijn niet in staat hun werk goed uit te voeren. Ze lopen tegen ‘talloze problemen en hindernissen’ aan, zo schrijft een handvol namens ongeveer 220 collega’s in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Het Parool
Het kort geding van de slachtoffers van de toeslagenaffaire tegen de staat. Beeld ANP
Het kort geding van de slachtoffers van de toeslagenaffaire tegen de staat.Beeld ANP

Voordat advocaten het dossier van hun cliënt kunnen inzien, is er een wachttijd die inmiddels is opgelopen naar 24 maanden, zo staat in de brief. Daarbij worden delen niet volledig of deels gecensureerd aangeleverd. Om cliënten bij te staan, moeten de advocaten volledige toegang hebben tot de dossiers, zo schrijven zij.

Verder willen de advocaten dat er een team bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHG) van de Belastingdienst komt dat hen bij vragen direct te woord staat. “Normaal is er een nummer waar wij als professionals terechtkunnen en dan word je gelijk geholpen. Nu moeten wij de gewone servicelijn bellen. Die mensen kunnen de gedupeerden zelf al niet helpen,” zegt initiatiefneemster van de brandbrief advocaat Khadija Bozia.

De mensen in dat gewenste team moeten de bevoegdheid hebben binnen 24 uur een dossier in te zien en te kunnen ‘escaleren’, zodat er snel gehandeld kan worden. “Bijvoorbeeld bij een dreiging van uithuisplaatsing van een kind,” aldus Bozia.

Schade-experts

Verder moet het kabinet budget vrijmaken om hulp van schade-experts in te roepen. Voor de advocaten die de gedupeerden bijstaan is het ‘nattevingerwerk’ om de hoogte van het ‘immateriële schadebedrag’ te bepalen, omdat zij daar niet bekwaam in zijn. “Bijvoorbeeld de hoogte van psychische schade: door een echtscheiding, discriminatie, ontslag, door op een zwarte lijst te komen, getreiterd te zijn door de Belastingdienst. Hoe koppel je daar een geldbedrag aan vast?” vraagt Bozia zich namens haar collega’s af. Daarvoor is de hulp van ervaren schade-experts nodig, geld daarvoor moet komen vanuit de overheid, zo vinden de advocaten.

Kabinet wil kijken naar vaste bedragen voor gedupeerden

Het demissionaire kabinet is bereid te kijken naar de mogelijkheden om met vaste bedragen te werken bij de compensatie van gedupeerden in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zo’n aanpak zou de commissie kunnen ontlasten die nu van duizenden mensen afzonderlijk de daadwerkelijke schade moest vaststellen.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) deed die toezegging tijdens een debat met een zeer kritische Tweede Kamer. De partijen dringen collectief aan op een veel snellere afhandeling van het toeslagenschandaal.

Onder meer VVD, CDA en ChristenUnie opperden dat het veel werk kan schelen als er bijvoorbeeld per schadejaar een vast bedrag wordt uitgekeerd. Van Huffelen waarschuwde wel dat bijvoorbeeld het indelen van de gedupeerden in categorieën ‘best ingewikkeld’ is. Er zijn immers grote verschillen in de bedragen die mensen hebben moeten terugbetalen.

Daarnaast valt nog te bezien of deze aanpak wel echt tot de gehoopte versnelling leidt. Van Huffelen wees erop dat het kabinet er begin dit jaar van uitging dat het merendeel van de ontvangers van de 30.000 euro daarmee volledig geholpen zou zijn. Maar veel meer mensen dan verwacht wilden toch nog een volledige beoordeling. “Heel veel ouders willen graag precies weten wat hen is overkomen,” aldus de staatssecretaris.

Meer over