Advocaat Wilders wil dat hof proces uitstelt

Geert-Jan Knoops, advocaat van PVV-leider Geert Wilders, wil dat het hof het proces over zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak in hoger beroep voorlopig uitstelt. Knoops wil vier getuigen horen en de uitkomst van een WOB-procedure van RTL Nieuws afwachten.

ANP
Geert Wilders en raadsheren in rechtbank Amsterdam. Beeld REUTERS
Geert Wilders en raadsheren in rechtbank Amsterdam.Beeld REUTERS

In die procedure heeft RTL Nieuws alle documenten opgeëist die het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft over de beslissing om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen voor zijn ‘minder Marrokanen’-uitspraak uit 2014. Wilders staat voor deze uitspraak in hoger beroep terecht. Eerder veroordeelde de rechtbank hem daarvoor, maar legde geen straf op.

De PVV-voorman en zijn raadslieden betogen al maanden dat de politiek zich ontoelaatbaar heeft gemengd in de beslissing hem voor zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak te vervolgen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat steeds ontkend. Volgens Knoops is ‘de onderste steen’ over deze kwestie nog niet boven en belemmert het OM onderzoek hiernaar.

‘Lijn van politieke beïnvloeding doorgezet’

De afgelopen maanden zijn er door de onderzoeksrechter van het hof getuigen gehoord, onder wie oud-justitieminister Ivo Opstelten en oud-topman van het OM Herman Bolhaar. Beiden leden tijdens die verhoren veelvuldig aan geheugenverlies, schetste Knoops.

De ‘lijn van politieke beïnvloeding’ is bij die verhoren voortgezet, betoogde Knoops. Getuigen, onder wie Opstelten en enkele topambtenaren, zijn vanuit het departement van justitie voorbereid, op initiatief van de ambtelijke top, aldus de raadsman. Zij kregen een voorbereidingsdossier. Knoops noemde het voorbereiden van getuigen ‘bedenkelijk’. Hij wil onder meer deze gang van zaken aan de hand van nieuwe getuigenverhoren helder krijgen.

Ook wil de raadsman een anonieme ex-ambtenaar horen, die Opstelten destijds heeft horen zeggen dat Wilders vervolgd moet worden.

Uitstel van het proces is volgens Knoops onvermijdelijk, in elk geval totdat er in de WOB-procedure van RTL een uitspraak is gedaan. Daarin kunnen stukken op tafel komen die ‘van cruciaal belang’ kunnen zijn voor de strafzaak tegen Wilders. “De onderste steen moet boven komen”, aldus de raadsman.

OM: proces tegen Wilders voortzetten

Het Openbaar Ministerie wil dat het proces in hoger beroep tegen PVV-leider Geert Wilders wordt voortgezet. Een verzoek tot uitstel van Wilders en zijn advocaten moet worden afgewezen, aldus het OM dinsdag, in reactie op een verzoek van Wilders en zijn advocaten.

Wilders wil dat tot de bodem wordt uitgezocht of voormalig justitieminister Ivo Opstelten invloed heeft uitgeoefend op de beslissing van het OM Wilders te vervolgen voor zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014. Dat is volgens het OM al gedaan. Van enige beïnvloeding door Opstelten is niets gebleken, aldus het OM. Dat hebben Wilders’ aanklagers van meet af aan gezegd, sinds de discussie erover losbarstte. De bewindsman werd destijds slechts geïnformeerd over de besluitvorming, herhaalde het OM.

Wilders’ raadsman Geert-Jan Knoops betoogde dat hij een viertal getuigen wil horen om ‘de onderste steen’ over de vermeende politiek beïnvloeding boven te krijgen. Het OM ziet het nut daarvan niet in, onder meer omdat de getuigen niet relevant zouden zijn. Ook wil Knoops een WOB-procedure van RTL Nieuws afwachten, omdat die belangrijke stukken zou kunnen opleveren. Het OM vindt die procedure van een andere orde dan de strafzaak.

Meer over