Nieuws

Advocaat Ridouan Taghi spreekt verklaringen van kroongetuige tegen: ze hebben elkaar nooit ontmoet

Dat Ridouan Taghi en kroongetuige Nabil B. elkaar regelmatig ontmoet zouden hebben in Utrechtse shishalounges kán simpelweg niet waar zijn. Dat betoogde advocaat Inez Weski vrijdag tijdens een regiezitting in het liquidatieproces Marengo.

Yelle Tieleman
Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, vertrekt bij de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) Vught. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, vertrekt bij de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) Vught.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ze presenteerde daarin een (selectieve) tijdlijn van Taghi, die ook meer invulling geeft aan zijn verleden.

Volgens Nabil B. leerde hij Taghi in 2006 kennen in een Utrechtse lounge. “Soms kwam hij drie maanden elke dag, dan weer een tijd lang niet. Daarna ontstond er een band, want je had een sociaal contact. Op een gegeven moment bood Taghi zijn nummer aan me aan,” verklaarde B. eerder tijdens een zitting. Taghi had volgens de kroongetuige zelfs zijn eigen hoekje in het etablissement. “Hij was de enige die mocht roken binnen. Er kwam toen een rookverbod in de horeca.” Taghi heeft altijd ontkend dat hij Nabil B. persoonlijk kende en heeft gezegd dat hij hem nooit heeft ontmoet.

Om die stelling te onderbouwen presenteerde Weski vrijdagochtend een tijdlijn aan de rechtbank en aan het Openbaar Ministerie. Zij hoopt dat het OM onderzoek doet naar die tijdlijn en bijvoorbeeld vluchtgegevens opvraagt, om zodoende een en ander te bevestigen. “Dan kan ook duidelijk worden dat wat de kroongetuige over deze ontmoetingen heeft gezegd niet waar kan zijn.”

Verdachte in Spaanse strafzaak

Uit de tijdlijn blijkt dat Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, in 2004 in Spanje verdachte werd in een strafzaak. Hij zou daarbij een Interpol-agent hebben neergestoken. Die verdenking leidde ertoe dat Taghi in elk geval in Spanje gesignaleerd stond en daar kon worden opgepakt. “Die zaak liep van 2004 tot 2009. Daarom reisde mijn cliënt in die periode niet naar Spanje.” Wel vloog hij in 2006 naar Nederland, vanuit Marokko, voor de geboorte van een van zijn kinderen. Direct na de bevalling zou het gezin weer naar Marokko zijn teruggevlogen.

Ook in 2007 verbleef Taghi kort in Nederland, opnieuw vanwege de geboorte van een kind. Eenmaal aangekomen op Schiphol bleek hij ernstig ziek te zijn geworden, en moest hij per ambulance naar het ziekenhuis in Nieuwegein worden overgebracht. Weski: “Daar verbleef hij twee tot drie weken. Cliënt heeft toen tegen het advies van de artsen in het ziekenhuis verlaten en is toen direct met zijn gezin naar Marokko teruggereisd om daar te revalideren. Een andere reden voor de snelle terugkeer was toen ook dat de Spaanse procedure nog steeds liep en op dat moment weer niet duidelijk was of hij nu wel of niet gesignaleerd stond.” Volgens Weski kan het OM die medische gegevens eenvoudig opvragen om een en ander te controleren.

Bezoek van ambassademedewerkers

In 2008 verbleef Taghi voornamelijk in Marokko, te weten in Casablanca. “Destijds zijn twee medewerkers van de Nederlandse ambassade in Marokko langsgeweest met de mededeling dat de kinderbijslag diende te worden terugbetaald omdat cliënt en diens gezin feitelijk al verhuisd waren. Dat geld is destijds ook netjes teruggestort,” zei Weski. “En dat is ook door het OM op te vragen.” In 2010 en 2011 zou hij enkele weken in Nederland zijn geweest.

In 2012 was hij nogmaals drie weken in Nederland, waarna hij naar Cuba vloog voor drie weken. Daarna was hij nog tweemaal drie weken in Brazilië en de Dominicaanse Republiek. In juni 2012 raakt Taghi opnieuw betrokken in een Spaanse strafzaak, als drugshandelaar Tarik Abdellaoui in Marbella wordt neergeschoten. Taghi wordt door de Spaanse politie als verdachte gezien en wordt opnieuw gesignaleerd. “Cliënt is toen direct in juni met zijn gezin teruggereisd per auto naar Marokko. Cliënt is dus niet meer naar Nederland geweest.”

OM: Ondoenlijk om vluchtgegevens op te vragen

Het OM stelde dat het ondoenlijk is om vluchtgegevens van meer dan tien jaar geleden op te vragen. Bovendien is het volgens de officieren van justitie ook niet zo dat als ‘Weski’s tijdlijn’ zou kloppen, dat de door de kroongetuige gememoreerde ontmoetingen niet hebben plaatsgevonden. “Het is de verklaring van Nabil B. tegenover die van Taghi.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over