Adviesraad: biomassa is juist slecht voor het milieu

De miljardensubsidies die Nederland stopt in biomassacentrales, zijn weggegooid geld, concludeert de Europese koepel van wetenschappers.

Annemieke van Dongen en Chris van Mersbergen
De stikstofcommissie van Johan Remkes adviseerde het kabinet vorige week om de subsidies voor biomassa te heroverwegen.  Beeld Bloomberg via Getty Images
De stikstofcommissie van Johan Remkes adviseerde het kabinet vorige week om de subsidies voor biomassa te heroverwegen.Beeld Bloomberg via Getty Images

In Nederland staan over een paar jaar maar liefst 628 biomassa-installaties, blijkt uit een inventarisatie van het AD. Daarvoor heeft de overheid 11,4 miljard euro subsidie gereserveerd.

Het kabinet beschouwt biomassa als een duurzame energiebron die de komende jaren nodig is om de klimaatdoelen te halen en de gaskraan in Groningen te kunnen dichtdraaien. Zo worden grote kolencentrales in Geertruidenberg en Eemshaven omgebouwd tot biomassacentrales.

Klimaatboekhouding

Die ombouw werkt averechts voor het klimaat en is een slechte besteding van publiek geld, stelt de European Academies Science Advisory Council (EASAC). “Biomassa is een heel slechte energiebron. Verbranding van hout levert weinig energie op, waardoor netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas,” zegt hoogleraar Louise Vet, die voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in EASAC zit.

“Door een Europese afspraak hoeven we die uitstoot alleen niet in onze klimaatboekhouding op te nemen,” zegt Vet. De Europese afspraak luidt dat de CO2-uitstoot van biomassa meetelt in het land waar de biomassa is geoogst – in de praktijk veelal Noord-Europa en Amerika. Omdat daar weer nieuwe bomen worden ­geplant die CO2 opnemen, wordt biomassa als duurzaam beschouwd.

Maar dat is onterecht, stellen de ­wetenschappers. “Het duurt jaren, soms zelfs decennia, voordat dezelfde hoeveelheid CO2 is opgenomen door nieuwe bomen,” zegt Vet. “Het is een waanidee dat het in één klap verbranden van biomassa in deze enorme hoeveelheden duurzaam is.”

Stikstof

De stikstofcommissie van Johan Remkes adviseerde het kabinet vorige week al om de subsidies voor biomassa te heroverwegen. Alleen energiebedrijf RWE krijgt al 2,6 miljard euro subsidie om biomassa te stoken in zijn kolencentrales. RWE noemt het advies van de stikstofcommissie ‘bizar en onjuist’.

Energiebedrijf Vattenfall wil bij Diemen de grootste biomassacentrale van Nederland bouwen. Het gaat daar wel om veel lagere subsidies dan bij het meestoken van biomassa in kolencentrales.

Mochten subsidies worden stop­gezet, dan eisen energiebedrijven compensatie, zegt branchevereniging Energie Nederland.

Meer over