‘Abramovich kon voor miljard aan verdachte transacties doen via ING’

Roman Abramovich, de rijke oligarch die goed bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin en bij het grote publiek bekend is als de eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea, kon via ING grote verdachte bedragen overboeken.

Het Parool
Roman Abramovich. Beeld EPA
Roman Abramovich.Beeld EPA

Dat stellen meerdere media, waaronder Trouw en het Financieele Dagblad, die de verdachte transacties samen met onderzoeksplatform Investico hebben bestudeerd. Een Amerikaanse bank kreeg de ruim één miljard euro aan betalingen uit 2016 in te zien en stelde er vragen over aan ING.

Toch kon Abramovich zijn praktijken doorzetten, blijkt uit de zogeheten FinCen-files. Deze documenten zijn na een groot journalistiek onderzoek openbaar geworden en bevatten een groot aantal gelekte interne bankdocumenten.

Dat ING Abramovich zijn gang liet gaan tot in 2017, mag opmerkelijk heten. ING trof in 2018 een schikking met het Openbaar Ministerie omdat het in de periode 2010-2016 ernstig tekortschoot in de strijd tegen witwassen. De verdachte transacties van de Rus gingen echter tot ver in 2017 door.

Chelsea

Abramovich trok deze zomer met Chelsea voor honderden miljoenen euro’s aan spelers aan. Zo werden Hakim Ziyech (40 miljoen), Kai Havertz (80 miljoen), Timo Werner (53 miljoen) en Ben Chilwell (50 miljoen) binnengehaald. De Rus is al sinds 2003 eigenaar van de voetbalclub uit Londen, maar waar hij zijn geld precies mee verdient, blijft altijd omgeven door mysterie.

null Beeld EPA
Beeld EPA

In Londen is de oligarch al sinds 2018 niet meer gezien. Sinds Russische geheime diensten de overgelopen spion Skripal en zijn dochter op Brits grondgebied vergiftigden met zenuwgas, ontwijkt hij de Engelse hoofdstad. De Britse regering maakte visumvoorwaarden voor Russen na het incident een stuk strenger.

Met zijn Israëlische paspoort mag Abramovich het land nog wel in, maar omdat hij er officieel niet mag werken, blijft hij er liever weg. De club bestuurt hij vanaf zijn jacht in de Middellandse Zee of een van zijn buitenhuizen in New York of Rusland.

Betaalgedrag

De FinCen-files geven nu inzicht in zijn betaalgedrag. Meerdere meldingen daarin gaan over zijn rekeningen bij ING. Zo worden er grote bedragen heen en weer gestuurd tussen brievenbusfirma’s in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden en Cyprus. Het is daardoor moeilijk te achterhalen waar het geld precies vandaan komt. Banken dienen scherp te zijn op deze verdachte manier van geld rondpompen.

De Deutsche Bank Trust Company Americas (dbtca) maakte wel melding van deze transacties bij de financiële inlichtingendienst van de VS. De dbtca handelt dollartransacties af voor ING en ziet tientallen miljoenen dollars heen en weer geschoven worden zonder doel. ING antwoord op vragen van de dbtca dat ze de transacties niet verdacht vindt.

Een woordvoerder van Abramovich zegt tegen Trouw dat het heen en weer schuiven van geld als doel een herstructurering van de bedrijven van Abramovich was. ING reageert niet op vragen van diverse media, omdat ze geen uitspraken doen over individuele klanten. Of de bank melding heeft gedaan van de verdachte transacties bij de autoriteiten – waartoe het verplicht is – is evenmin bekend.

Meer over