ABN waarschuwt Nederlandse vakantieparken voor ‘schaduwvakanties’

Vakantieparken en campings moeten dit jaar op hun hoede zijn voor ‘schaduwvakanties’, waarschuwt ABN Amro. Veel mensen hebben een vakantie in Nederland geboekt, maar veel zullen worden geannuleerd als een buitenlandse vakantie er toch in zit.

Natasja de Groot
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een flink aantal Nederlanders heeft de zomervakantie voor de zekerheid in eigen land vastgelegd. Volgens data van leverancier van reserveringssystemen Stratech is van de vakantiehuisjes en campings in Nederland al respectievelijk 70 en 63 procent geboekt. Nederlandse campings en vakantieparken moeten volgens ABN Amro rekening houden met een groot aantal annuleringen. “In dat geval kunnen inkomsten weleens flink achterblijven bij de normale verhuur. Om nog maar niet te spreken van het uitblijven van extra omzet uit activiteiten op het vakantiepark als gasten massaal wegblijven.”

Die mogelijke schaduwvakanties hoeven niet te leiden tot enorme financiële problemen bij de uitbaters, nuanceert ABN. Het gros van de vakantieparken en campings heeft inmiddels de annuleringsvoorwaarden aangescherpt. Aanbetalingen zijn bijvoorbeeld standaard en corona is geen geldige reden meer voor annulering.

Bovendien kunnen vakantieparken en campings annuleringen opvangen door tijdig in te zetten op het alsnog verhuren van huisjes aan buitenlanders. “De kans is groot dat toeristen uit het buitenland deze komende zomer weer graag naar Nederland reizen,” aldus ABN Amro.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Boekingssom

Directeur Geert Dijks van Hiswa-Recron, de belangenbehartiger van vele duizenden bedrijven in watersport en recreatie, sluit niet uit dat er mensen zijn die op twee paarden wedden voor hun vakantie, maar verwacht dat de parken en campings daar weinig last van zullen hebben. Afhankelijk van het moment van annulering zijn de kosten 15 tot wel 90 procent van de boekingssom. “Ik verwacht mooi weer in Nederland, dus dan is het verstandig om het weekje Griekenland op te schuiven als de vaccinatiegraad in Europa hoger is. Dat scheelt dubbele kosten.”

Dijks verwacht dat als hier de maatregelen worden versoepeld Duitse en Belgische huurders van vakantiehuisjes, kampeerplaatsen en verhuurjachten graag naar Nederland komen. “Onze buurlanden weten ons goed te vinden en veel gasten zijn heel trouw.’’

Ook Laurens Taekema van Parkvakanties.nl, waarbij grote parken als Landal, Roompot en Center Parcs zijn aangesloten, denkt dat de soep niet zo heet gegeten zal worden. “Er zullen vast een paar mensen zijn die dit bedacht hebben, maar die hebben dan wel echt hun best moeten doen. De voorwaarden van parken uitpluizen, alles goed timen met boekingsdata en dergelijke.”

Bovendien kun je bij sommige vakantieparken alleen omboeken, benadrukt hij. Taekema verwacht dat de vakantieparken deze zomer hoe dan ook ‘ramvol’ zitten. “Voornamelijk met Nederlanders, maar als de regels wat worden versoepeld, dan ook zeker met een substantiële groep Duitsers en Belgen.”

Kampeerders op Landgoed Ginkelduin.  Beeld ANP
Kampeerders op Landgoed Ginkelduin.Beeld ANP
Meer over