Nieuws

ABN Amro: bedrijven lenen nog steeds nauwelijks

Nederlandse bedrijven blijven weinig geld lenen. Dat komt volgens ABN Amro door de aanhoudende coronasteun van de overheid.

Herman Stil
Een gesloten horecagelegenheid. Ondanks de crisis zegt ABN Amro weinig vraag naar zakelijke kredieten te hebben. Beeld Hollandse Hoogte / Joris van Gennip
Een gesloten horecagelegenheid. Ondanks de crisis zegt ABN Amro weinig vraag naar zakelijke kredieten te hebben.Beeld Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

De vraag naar zakelijke kredieten in Nederland blijft volgens de bank beperkt. Als onder meer loonsteun NOW dit najaar afloopt, verwacht de bank wel meer vraag naar bedrijfskredieten.

“De samenleving gaat geleidelijk weer open nu de vaccinatieprogramma’s in Europa gestaag vorderen en beperkingen worden versoepeld,” aldus ABN-topman Robert Swaak woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. “De Nederlandse economie houdt relatief goed stand dankzij omvangrijke overheidssteunmaatregelen. De situatie is nu heel anders dan eerst, omdat veel mensen gevaccineerd zijn”

Ook zijn er minder bedrijfsklanten die leningen en kredieten niet meer kunnen aflossen; daardoor valt een deel van het bedrag dat vorig jaar apart werd gezet om zulke tegenvallers op te vangen, weer vrij.

Er was vorig jaar met name vanuit de horecabranche kritiek op banken als ABN Amro, die bij hulpverzoeken de hand op de knip hielden omdat ze vasthielden aan oude voorwaarden voor kredieten van voor corona. Mede daardoor tuigde het kabinet naast salarissteun (NOW) ook regelingen op waarbij de kosten van overtollige voorraden werden gecompenseerd. ABN zei toen niet anders te kunnen vanwege de strenge regels die toezichthouders aanhouden voor bedrijfskredieten.

Hypotheken

Doordat veel mensen hun hypotheken oversluiten vanwege de lage rentestand, weet ABN de afname van het aantal nieuwe hypotheken - door de crisis op de woningmarkt - het hoofd te bieden.

ABN Amro is onder Swaak aan het reorganiseren, waarbij de komende drie jaar 2700 arbeidsplaatsen en de helft van de 1300 bankproducten worden geschrapt. Ook verhuist de bank grotendeels van de Amsterdamse Zuidas naar Zuidoost. De ingrepen zijn nodig omdat de inkomsten van de bank onder druk staan door de lage rente. Swaak wil met de ingrepen zeker 700 miljoen euro besparen.

ABN Amro, dat vorig jaar in de verliezen kwam door de coronacrisis en een megaboete van 480 miljoen omdat het witwascontroles niet op orde had, verdiende tussen april en juli 393 miljoen euro.

Nog niet af van Justitie

ABN Amro heeft opnieuw het Openbaar Ministerie achter zich aan. Justitie heeft de bank als verdachte aangemerkt in een onderzoek naar de verrekening van dividendbelasting.

De bank zou tussen 2009 tot 2013 betrokken zijn geweest bij het ten onrechte terugvorderen van dividendbelasting door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. ABN is naar eigen zeggen verdachte in verband met verschillende transacties waarop de zaak betrekking heeft. De bank kan niet uitsluiten dat dit in de toekomst financiële consequenties zal hebben.

Daarnaast heeft het financiële concern 79 miljoen euro apart gezet in verband met een Duitse zaak rond belastingfraude met dividenden. Daar zou het gaan om een belastingtruc waarbij banken beleggers de mogelijkheid gaven meermaals belasting terug te vragen, terwijl deze maar een keer is betaald.

ABN heeft daarvoor ook verschillende claims aan zijn broek gekregen, maar die hebben volgens ABN geen kans van slagen. Ook is nog niet duidelijk of onderzoek van de Duitse justitie gevolgen heeft voor de bank.

Meer over