ABN Amro: aantal faillissementen stijgt 10 procent

Ondernemers die in moeilijkheden raken, schamen zich daar nog altijd zo voor dat ze pas hulp zoeken als het water aan hun lippen staat. "Als ze eerder aan de bel trekken, kan grotere schade worden voorkomen."

Herman Stil
Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas Beeld ANP
Het hoofdkantoor van ABN Amro op de ZuidasBeeld ANP

Donderdag meldt ABN Amro dat het aantal faillissementen dit jaar 10 procent zal stijgen tot circa 4500.

Bedrijven die het in de afgelopen jaren van hoogtij nog konden redden, komen door de afkoelende economie nu in moeilijkheden. "De werkgelegenheid groeit minder snel en dit wordt niet gecompenseerd door een toename van de koopkracht," zegt ABN-econoom Loek Caris.

"Het consumentenvertrouwen is het afgelopen half jaar flink gedaald met als mogelijk gevolg dat consumenten minder uitgeven."

Dat is al zichtbaar aan recente winkelfaillissementen als Coolcat en Inter­toys. In de horeca is het aantal faillissementen de afgelopen 12 maanden met 27 procent gestegen. Het gedrag van sommige ondernemers versterkt de stijging van het aantal faillissementen. Zij wachten te lang met hulp zoeken als het met hun bedrijf slechter gaat.

Hulp
Dat blijkt uit onderzoek van lectoraat Ondernemerschap van de Hogeschool van Amsterdam. "Het gaat om een substantieel maar grotendeels onzichtbaar deel van het totale aantal ondernemers," zegt onderzoeker Jeanne Martens. "Over het algemeen is falen al moeilijk bespreekbaar, maar voor ondernemers geldt dit nog meer omdat ze bang zijn dat men geen zaken wil doen met een bedrijf dat dreigt om te vallen."

Ook schuiven ondernemers problemen graag voor zich uit. "Ze denken dat het morgen beter gaat, zien kansen die er niet zijn en trekken te laat aan de bel, waardoor de gevolgen en schade groter worden en de kans op herstel kleiner.

De onderzoekers roepen banken en accountants op problemen bij bedrijven beter te onderkennen en sneller hulp te bieden. "Juist als de ondernemer al klem zit, zouden adviseurs moeten helpen om te herpakken."

Meer over