Aantal positieve coronatesten afgelopen week 30 procent lager

De besmettingscijfers blijven rap dalen. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 14.397 positieve coronatesten, 30 procent minder dan een week eerder en het laagste aantal sinds september.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op de intensive cares werden volgens voorlopige cijfers nog maar 50 opnames gemeld. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de week daarvoor.

In de vorige weekrapportage noteerde het instituut 20.608 besmettingen. Dat was ook al 18 procent minder dan een week daarvoor. In alle leeftijdsgroepen is het aantal besmettingen verder gedaald. Ook onder jongeren, van wie er veel sinds vorige week maandag weer dagelijks naar hun middelbare school mogen. Steeds vaker krijgen mensen na een coronatest te horen dat ze het virus niet bij zich dragen. Afgelopen week was 7,2 procent van de testen bij de GGD positief. Dat was een week eerder nog 9 procent.

Ziekenhuizen namen volgens voorlopige cijfers in een week tijd 380 nieuwe patiënten op met Covid-19. In de vorige wekelijkse update meldde het RIVM 533 opnames. Daarmee bedraagt de daling 29 procent. De ziekenhuiscijfers die het RIVM wekelijks opgeeft, zijn op het moment van rapporteren nog niet helemaal compleet.

Reproductiegetal

Volgens berekeningen van het instituut is het zogeheten reproductiegetal wel een fractie gestegen, tot 0,90. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 90 anderen besmetten. Afgelopen vrijdag stond het op 0,86. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om dit cijfer te bepalen. Heel actueel is het dus niet.

De sterfte door corona neemt intussen ook nog steeds verder af. Het RIVM registreerde afgelopen week 63 aan corona gerelateerde sterfgevallen, een week eerder waren dat er 66.

Het RIVM ziet samenvattend een ‘positieve trend’ en blijft benadrukken dat het belangrijk is dat mensen zich laten vaccineren én zich aan de basismaatregelen blijven houden. “Ook na vaccinatie is er nog een kleine kans dat je ziek kunt worden. Er zijn nu bijna 11 miljoen vaccinaties gezet, maar slechts 1 op de 5 mensen in Nederland is helemaal gevaccineerd,” waarschuwt het instituut.

Dagcijfers

Dinsdag zijn voor de tweede dag op rij minder dan 1500 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend testten 1465 mensen positief. Dat is het laagste aantal sinds half september.

Op maandagen en dinsdagen zijn er doorgaans minder nieuwe gevallen dan op andere dagen. Dat komt doordat minder mensen zich in het weekeinde laten testen. Maar vergeleken met vorige weken is goed te zien dat het aantal gevallen daalt. Vorige week dinsdag en de dinsdag daarvoor waren er bijna 2500 positieve tests.

Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. 85 inwoners kregen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Zowel Den Haag als Rotterdam had 59 bevestigde besmettingen. Daarna volgen Utrecht (39) en Eindhoven (35).

Het aantal sterfgevallen in heel Nederland steeg met veertien. Op dinsdagen ligt dat cijfer meestal hoger dan op andere dagen. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dat vaak op maandag doorgegeven aan het RIVM. Dat meldt het in de cijfers van dinsdag.

Meer over