Nieuws

Aantal nieuwe coronagevallen duikt verder omlaag

Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn 1791 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 779 minder dan een week eerder. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald.

Mensen genieten op het terras van het mooie weer. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Mensen genieten op het terras van het mooie weer.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In de afgelopen zeven dagen kwamen er 13.600 meldingen van nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder dan in de weken ervoor. Gemiddeld komt dit neer op 1943 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds september vorig jaar.

Het afgelopen etmaal werden vijf coronasterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al die mensen ook in die periode zijn overleden, want het kan langer duren voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd bij het RIVM. Dinsdag werden veertien sterfgevallen gemeld.

Afgelopen etmaal werden de meeste coronagevallen vastgesteld in Rotterdam, in totaal 109. Den Haag telde 89 nieuwe gevallen en Amsterdam 66. In Amersfoort en Utrecht kwamen respectievelijk 38 en 34 nieuwe coronabesmettingen aan het licht.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is opnieuw fors gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn 103 bedden op verpleegafdelingen en intensive cares vrijgekomen. Ziekenhuizen behandelen nu nog 834 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 4 oktober.

Op de verpleegafdelingen liggen nu nog 530 coronapatiënten. Dat zijn er 86 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de zeventiende achtereenvolgende dag. Intensivisten hebben nu nog 304 mensen met corona onder hun hoede, zeventien minder dan op dinsdag.

Ziekenhuizen lopen de laatste weken hard leeg. Precies een maand geleden, op 9 mei, behandelden ze 2435 coronapatiënten. Dat betekent dat er sindsdien 1601 bedden zijn vrijgekomen. Dat het aantal coronapatiënten zo snel daalt, komt vooral doordat steeds minder mensen vanwege corona in een ziekenhuis hoeven te worden opgenomen.

Meer over