Plus

Aantal meldingen discriminatie fors gestegen, mede door corona

Het aantal meldingen en registraties van discriminatie in Nederland is in 2020 sterk gestegen. De grootste stijging zit in het aantal klachten over discriminatie op grond van huidskleur en afkomst.

Cyril Rosman
Demonstratie tegen racisme in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost. Beeld ANP
Demonstratie tegen racisme in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost.Beeld ANP

Dat blijkt uit het jaarrapport Discriminatiecijfers dat is opgesteld door antidiscriminatiebureau Radar. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van antidiscriminatiebureaus, politie, College voor de Rechten van de Mens, meldpunt internetdiscriminatie Mind, de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman.

Zo registreerde de politie vorig jaar 6141 discriminatie-incidenten, 700 meer dan in 2019. Bij de antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) kwamen 9575 discriminatiemeldingen binnen. Dat is meer dan het dubbele van een jaar eerder. Mind ontving 843 meldingen van discriminatie op het internet, terwijl dat er in 2019 nog 692 waren.

Carnavalslied

Radar geeft verschillende verklaringen voor de stijging. Zo had bijna de helft van het aantal meldingen dat bij de ADV’s binnenkwam betrekking op één zaak: het omstreden carnavalslied Voorkomen is beter dan chinezen. ‘Ook veel andere meldingen hielden op een of andere manier verband met corona’, schrijft de organisatie.

De coronapandemie begon in China, wat wereldwijd leidde tot discriminatie van Aziaten. ‘Mensen met een Oost-Aziatische achtergrond werden uitgescholden voor bijvoorbeeld ‘corona’ of ‘coronachinees’, werden belachelijk gemaakt of bespuugd, genegeerd of als paria behandeld’, aldus het jaarrapport van het antidiscriminatiebureau.

George Floyd

Ook kan de stijging niet los worden gezien van de Black Lives Matterdemonstraties en de groeiende maatschappelijke aandacht voor racisme, meldt Radar. In de zomer van 2020 vonden in de VS veel Black Lives Matterdemonstraties plaats na de dood van George Floyd door politiegeweld. Ook in Nederland gingen mensen om deze reden de straat op.

Radar stelt ook dat het aantal geregistreerde meldingen slechts het topje van de ijsberg is. ‘Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat slechts 3 procent van de ervaringen van discriminatie wordt gemeld bij een instantie die beroepsmatig discriminatie registreert.’

Meer over