Aantal dierproeven toch weer gegroeid

Het aantal dierproeven in Nederland is vorig jaar licht gegroeid. In totaal zijn bijna 449.000 experimenten gedaan met dieren als muizen, apen, honden en schapen. Politici vrezen dat het aantal dierproeven dit jaar verder zal groeien.

Peter Winterman
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren): ‘Al jaren schommelt het aantal proeven tussen de 450.000 en 500.000, er zit absoluut geen verbetering in.’ Beeld ANP
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren): ‘Al jaren schommelt het aantal proeven tussen de 450.000 en 500.000, er zit absoluut geen verbetering in.’Beeld ANP

Het kabinet spreekt al jaren de wens uit het aantal dierproeven terug te dringen. In de praktijk komt daar weinig van terecht. Uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat er vorig jaar iets meer dierproeven zijn gedaan dan in 2018 en evenveel als in 2016. In 2015 en 2017 waren het er meer.

“Al jaren schommelt het aantal proeven tussen de 450.000 en 500.000, er zit absoluut geen verbetering in,” zegt Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren). “En dat terwijl het kabinet al jaren roept dat Nederland voorloper wil zijn in proefdiervrij onderzoek. Het blijft dus vooral bij woorden.”

Fokoverschot

Het aantal experimenten met apen, honden en cavia’s is vorig jaar iets geslonken. Met katten, varkens, schapen en runderen werden daarentegen meer proeven gedaan. Het merendeel van de dieren overleeft die proeven niet: ze sterven door de tests of worden afgemaakt.

Vorig jaar zijn ruim 329.000 fokdieren gedood zonder te zijn gebruikt in een proef. ‘Dit grote aantal dieren dat als ‘fokoverschot’ wordt beschouwd, geeft mij een ongemakkelijk gevoel’, schrijft minister Carola Schouten (Landbouw) aan de Tweede Kamer. ‘Het gaat om levende wezens met gevoel en met een intrinsieke waarde.’ Volgens Schouten doen universiteiten en proefdiercentra er ‘veel aan’ om fokoverschotten te verkleinen.

Het ziet er niet naar uit dat het aantal proefdieren dit jaar zal afnemen. De zoektocht naar vaccins en medicijnen tegen Covid-19 gaat gepaard met dierproeven. Eerder dit jaar bleek al dat in dat kader duizenden extra aanvragen zijn gedaan voor onderzoek op hamsters, muizen, fretten en apen. De groei van het aantal dierproeven zou nog iets kunnen meevallen als blijkt dat ander medisch onderzoek vanwege de coronacrisis wordt stilgelegd.

Nederlandse onderzoekers hebben in 2018 aangetoond dat de meeste medische experimenten met dieren geen nut hebben. Daarnaast wordt een groot deel van de proeven niet goed uitgevoerd, waardoor dieren onnodig sterven.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over dierproeven.

Meer over