PlusNieuws

Aantal boetes voor rijden zonder helm in twee jaar tijd verdubbeld

Steeds vaker worden Amsterdammers betrapt op het niet dragen van een helm. Het aantal boetes is landelijk zelfs met 80 procent gestegen in vier jaar tijd. Vorig jaar werden er meer dan 16.000 boetes uitgeschreven, waar het in 2018 nog ging om 9000 bekeuringen.

Jasper Knegt
null Beeld Hollandse Hoogte / Olaf Kraak
Beeld Hollandse Hoogte / Olaf Kraak

Vooral in Amsterdam en de naburige gemeenten Landsmeer, Oostzaan en Diemen worden veel personen beboet, blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), onderzocht door datawebsite LocalFocus. Ten opzichte van vorig jaar is in Amsterdam het aantal boetes dat is uitgeschreven voor het niet dragen van een helm zelfs verdubbeld.

Vooral onder brom- en snorfietsers worden er meer boetes uitgeschreven in Amsterdam. Vorig jaar zijn er 2000 boetes meer uitgeschreven aan bromfietsers dan in 2019. Bij snorfietsers waren dit 1000 boetes meer. Het aantal boetes lag hierdoor vorig jaar bijna veertig procent hoger dan in 2018. Hoe valt deze toename te verklaren?

Helmplicht

De stijging in het aantal boetes is zeer waarschijnlijk te verklaren doordat snorfietsers voor de invoering van de helmplicht in april 2019 nog geen helm droegen, zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Boetes van snorfietsers worden na de invoering ook bij het totaal aantal opgeteld.

Na veel gedoe kwam er in april 2019 een helmplicht voor snorfietsers binnen de ring A10. Op een aantal uitzonderingsroutes na is het verplicht om overal een helm te dragen. Alleen wanneer een snorfiets op de weg rijdt – en dus niet op het verboden fietspad – is het verplicht om een helm te dragen, maar ook hier komt nu verandering in. Vanaf 1 juli 2022 is het voor zowel de bestuurder van een snorfiets als een passagier verplicht om altijd een helm te dragen. Als bestuurder of bijrijder van een motor of brommer was het dragen van een helm al verplicht.

Nu een helm dragen verplicht is én snorfietsen niet meer op het fietspad mogen rijden, wordt er door de politie extra gehandhaafd op de regels. Deze handhaving van de helmplicht heeft geresulteerd in zo’n 2600 extra boetes. Toch bleek vorig jaar uit onderzoek dat een op de tien snorfietsers in Amsterdam desondanks nog steeds geen helm draagt.

Door het veranderende verkeersbeeld als gevolg van de coronacrisis zijn er geen cijfers over het jaar 2021, zegt de woordvoerder. In de zomer start een proef met cameraobservatie om in de stad te controleren of mensen een helm dragen. Wanneer de resultaten hiervan bekend zijn, valt er volgens de woordvoerder meer te zeggen over de naleving van de helmplicht in 2021.

Buiten Amsterdam

Ook buiten Amsterdam valt een toename te zien in het aantal boetes dat wordt uitgeschreven voor het niet dragen van een helm. De grootste toename is er in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Overijssel. Daarbij valt op dat in Brielle, Tiel en Hoorn relatief meer mensen een bekeuring kregen dan in andere gemeenten.

Alleen in de relatief kleine gemeenten Rozendaal, Voerendaal, Schiermonnikoog en Sint Anthonis zijn geen boetes uitgeschreven in 2020.

Meer over