Analyse

Aanpak van de coronacrisis is een speurtocht

De economische onheilstijdingen vliegen ons om de oren, nu het kabinet drastischer stappen zet in de coronacrisis. Te vrezen valt dat we er met het stilleggen van het sociale leven voor de komende drie weken nog niet zijn.

Bas Soetenhorst
Premier Mark Rutte houdt maandagavond om 19.00 uur een toespraak op televisie. Beeld ANP
Premier Mark Rutte houdt maandagavond om 19.00 uur een toespraak op televisie.Beeld ANP

Op een bepaalde manier had het iets geruststellends, de lange rijen aan het eind van de zondagmiddag voor coffeeshops. De nood is aan de man, maar eerst nog even wiet scoren.

Toch lijkt het of we in een rampenfilm zijn beland, overgeleverd aan de grillen van sardonische scriptschrijvers. De beelden van iconische pleinen en avenues in mondiale hoofd­steden die er verlaten bij liggen, weer­spiegelen de ernst van de situatie. Net als de toespraak van premier Rutte vanavond om 19 uur. De laatste keer dat dit gebeurde, was tijdens de oliecrisis in 73, onder Joop den Uyl.

Hoe we ons moeten verhouden tot het coronavirus, is een speurtocht. Een laconieke houding is ongepast, net als het volladen van kassawagentjes met wc-papier. Stoppen met leven en onder de tafel kruipen is ook zo wat. Maar dat er zaterdag nog reuring was in het uitgaansleven, geeft te denken over het verantwoordelijkheidsbesef bij burgers. Anderzijds: tot gisteren werd cafébezoek niet ontraden.

Faillissementen

Het kabinet wekt de indruk achter de feiten aan te hobbelen. Het wilde de economie zoveel mogelijk ontzien. Nu alle scholen en het uitgaansleven tot in elk geval 6 april zijn lamgelegd, is de ontwrichting van de economie toch een feit. De beurskoersen gingen vanmorgen verder onderuit (de AEX belandde op het laagste punt sinds 2016). Het vliegverkeer is grotendeels stilgevallen. De horeca verlangt alvast 5 miljard euro aan steun. Faillissementen liggen in het verschiet.

De argumenten die ministers tot gisteren hanteerden om de scholen open te houden, staan nog overeind. Er was geen nieuw advies van het RIVM, het instituut waarvan de adviezen tot nu toe richtinggevend waren. Maar het voelde nu eenmaal niet logisch. Door verontruste ouders en zieke docenten ontstond een dynamiek die verzet zinloos maakte. Het laatste zetje gaven medisch specialisten met de oproep de scholen te sluiten.

Het goede nieuws is dat er ook in Brabant nog geen gebrek aan bedden is. Maar dat zijn dagkoersen. Afgaande op ervaringen in andere landen en op de incubatietijd, gaat de stijging van het aantal besmettingen en sterfgevallen gewoon door. In combinatie met onheilstijdingen vanuit ziekenhuizen kan dat opnieuw tot een roep om verdergaande actie leiden.

Waar kunnen we aan denken? Complete sluiting van winkels met uitzondering van levensmiddelenzaken en apotheken, een uitgaansverbod met uitzondering van mensen die voedsel of medicijnen halen of gaan werken, verplichte quarantaine voor bezoekers, sluiten van de grenzen, het uitroepen van de noodtoestand – allemaal mogelijk. In Israël heeft de inlichtingendienst toestemming om via de iPhones van patiënten na te gaan met wie ze in contact zijn geweest.

In hoeverre dat nuttig kan zijn, is moeilijk te zeggen. Pas veel later – als deze crisis achter de rug is en wetenschappers gaan evalueren – kunnen we vaststellen of Nederland maat heeft gehouden, te rigoureuze stappen zette of juist te traag te werk ging.

Volg alle nieuws over het coronavirus in ons liveblog.

Meer over