Nieuws

‘65.000 incorrecte briefstemmen niet meegeteld bij Kamerverkiezingen’

Bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn de briefstemmen van ongeveer 65.000 70-plussers niet meegeteld omdat ze onjuist waren uitgebracht. Dat aantal is goed voor bijna één zetel.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldt de NOS vrijdag, die in samenwerking met de organisatie Open State Foundation heeft onderzocht hoeveel stemmen er bij de verkiezingen van vorige maand al afvielen voordat het tellen begon. Dit deden zij door de schriftelijke verslagen te bekijken van de zogenoemde vooropening van de stemmen. Het gaat om 6 procent van de in totaal uitgebrachte poststemmen, meer dan de 0,29 procent die de Kiesraad eerder meldde.

Bij de telling van de Kiesraad is slechts gekeken naar de briefstemmen die tijdens het tellen ongeldig werden verklaard. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij biljetten waarbij twee vakjes waren aangekruist. Voordat het tellen begon, zijn echter ook al een hoop stemmen ‘terzijde gelegd’, bijvoorbeeld omdat de stempas of het stembiljet ontbrak. Deze stemmen telden tot nu toe niet mee als ongeldig en werden ook niet meegerekend bij het opkomstcijfer.

Vanwege het coronavirus hadden 70-plussers de afgelopen verkiezingen de mogelijkheid per post hun stem uit te brengen. Al snel bleek dat veel ouderen hier fouten bij maakten; bij tot 8 procent van de binnengekomen poststemmen bleken documenten te ontbreken of waren de documenten in de verkeerde envelop gestopt. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) besloot daarop de regels te versoepelen en ook stemmen mee te tellen waarbij de stempas in de verkeerde envelop zat.

Nu blijkt dat deze wijziging maar een beperkt effect heeft gehad; uiteindelijk zou dus alsnog 6 procent van de briefstemmen niet mee zijn geteld. Uit de onderzochte processen-verbaal is overigens niet op te maken of er mensen zijn die hun stempas en -biljet apart hebben opgestuurd. Dit zou tot dubbeltellingen kunnen hebben geleid. Ook is het mogelijk dat ouderen die hun stempas vergaten mee te sturen, alsnog naar een stembureau zijn gegaan.

Meer over