5G-veiling levert 1,23 miljard op

De eerste 5G-veiling heeft afgelopen weken 1,23 miljard euro opgebracht. Zowel KPN, T-Mobile als VodafoneZiggo hebben frequentieruimte weten te bemachtigen.

David Bremmer
null Beeld EPA
Beeld EPA

De drie operators waren zoals verwacht de enige deelnemers aan de veiling, die op 29 juni van start ging. Daar veilde de ethertoezichthouder Agentschap Telecom frequenties in de 700, 1400 en 2100 Megahertz-band. Er waren negentig biedrondes nodig. Die vertraging zorgde wel voor een iets hogere opbrengst dan het minimum van 914 miljoen euro waarop het kabinet hoopte: KPN en VodafoneZiggo kregen uiteindelijk negen stukken frequentie, zij betalen daar elk 416 miljoen euro voor. T-Mobile sleepte één kavel minder binnen en telt 400 miljoen euro neer. Bij elkaar betalen de drie 1,23 miljard euro, zo maakte CDA-staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag bekend.

Desalniettemin ligt dat bedrag lager dan de 4G-veiling in 2012. Toen was etherruimte schaars omdat het kabinet op voorhand frequenties had gereserveerd voor nieuwkomer Tele2. Idee was zo meer concurrentie te krijgen. “Het ging ons dit keer ook niet om een zo hoog mogelijke prijs,” zei Keijzer in een toelichting. “De providers moeten geld overhouden om te investeren in 5G en andere nieuwe technologieën.”

Elk 5G-netwerk moet landelijk dekkend zijn. Het kabinet verplicht de providers daarbij snelheden van minimaal 100 megabit per seconde aan te bieden. Met 5G worden ontwikkelingen als zelfrijdende auto’s en opereren op afstand mogelijk. Bovendien is er nauwelijks nog vertraging in de verbinding.

Meer over