2440 nieuwe besmettingen, daling zet door

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn er 2440 nieuwe coronabesmettingen gemeld – dat ligt onder het zevendaags gemiddelde van 2616 besmettingen per dag. Ook het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw afgenomen.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh
Beeld Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het weekgemiddelde van 2616 nieuwe gevallen per dag is het laagste aantal sinds september vorig jaar. Donderdag werden er 2803 nieuwe positieve coronatests geregistreerd.

In Amsterdam zijn er het afgelopen etmaal 156 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er meer dan de dag ervoor, toen er 106 positieve tests werden gemeld.

Ziekenhuis

Ook het totaal aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder gedaald. Op dit moment liggen er 1065 mensen met Covid-19 op een intensive care of verpleegafdeling. Donderdag waren dat er nog 1098.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is afgelopen etmaal opnieuw gedaald, tot 688. Het is voor het eerst sinds 4 oktober dat er minder dan 700 Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen liggen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Afgelopen 24 uur zijn er veertien nieuwe coronapatiënten bijgekomen op de ic’s. In totaal behandelen de intensive cares nu 377 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Donderdag waren dat er nog 394. Dat betekent dat meer mensen de intensive cares hebben verlaten of zijn overleden dan dat er nieuwe patiënten bijkwamen.

Sterfte

Ook het aantal mensen dat sterft aan de gevolgen van corona neemt af. Het RIVM registreerde de afgelopen 24 uur 8 nieuwe sterfgevallen, donderdag waren dat er 14, woensdag 12.

Dit wil niet zeggen dat deze personen ook daadwerkelijk op die dag zijn overleden. Sterfgevallen worden soms met enige vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Meer over