Nieuws

200 euro extra energietoeslag voor lage inkomens

Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen ongeveer 200 euro extra, als tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen.

Peter Schouten
Het extra vrijgemaakte geld komt bovenop de eerder toegezegde 3,2 miljard euro. Beeld ANP
Het extra vrijgemaakte geld komt bovenop de eerder toegezegde 3,2 miljard euro.Beeld ANP

Het demissionaire kabinet trekt daar in totaal 200 miljoen euro voor uit, waarmee maximaal 800.000 huishoudens ruimer kunnen worden gecompenseerd. Dat meldt staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) na de ministerraad. Het bedrag wordt uitbetaald via de gemeenten.

Het extra vrijgemaakte geld komt bovenop de 3,2 miljard euro die het kabinet al eerder had toegezegd om de energiebelasting eenmalig te verlagen. Huishoudens met een gemiddeld gebruik betalen daardoor volgend jaar circa 400 euro minder aan energiebelasting. Omdat dit volgens het kabinet niet voldoende is om de laagste inkomens te helpen, krijgen zij een extra aanvulling. De Tweede Kamer had ook gevraagd om meer te doen voor de arme huishoudens. De energierekeningen stijgen sterk omdat gas en olie wereldwijd fors duurder zijn geworden.

Eerste kwartaal 2022

De gemeenten hebben de betrokkenen grotendeels in beeld, maar niet altijd. Mensen kunnen zich aanmelden bij hun eigen gemeenten, waarna hun situatie wordt bekeken. Daar wordt nog een publiekscampagne voor opgezet. “Hoe het uitpakt, moeten we bekijken. We weten ook niet hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen,” zegt staatssecretaris Wiersma. Het streven is om de extra tegemoetkoming in het eerste kwartaal van volgend jaar over te maken.

Huishoudens met een laag inkomen die in financiële problemen kwamen of komen, kunnen financiële hulp aanvragen. Ze kunnen contact opnemen met hun gemeente, een regeling sluiten met de energieleverancier of een financiële fitheidstest doen op Geldfit.nl, aldus het ministerie van Sociale Zaken.

Energiearmoede

Door de stijgende gasprijzen zijn er veel zorgen dat de energiearmoede in Nederland hard toeneemt, met toenemende spanning in de maatschappij als gevolg. Nu al gaat het om een half miljoen mensen die meer dan tien procent van hun inkomen besteden aan energie en dus onder het label ‘energiearm’ vallen. In delen van Noord, Nieuw-West en Zuidoost komt in Amsterdam de meeste energiearmoede voor. In totaal kampt 11 procent van de Amsterdamse huishoudens met energiearmoede. Om die huishoudens te ondersteunen werkt de gemeente Amsterdam al met energiecoaches en tegoedbonnen.

Meer over