1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst, 135 in regio Amsterdam

Het Centraal Bureau voor Statistiek meldt woensdag dat er tussen 2015 tot en met 2021 1675 kinderen van toeslagenouders uit huis zijn geplaatst. In de regio Amsterdam-Amstelland gaat het om 135 kinderen.

Het Parool
Gedupeerden van het toeslagenschandaal komen in opstand op de Dam.  Beeld Evert Elzinga/ANP
Gedupeerden van het toeslagenschandaal komen in opstand op de Dam.Beeld Evert Elzinga/ANP

Eerder bracht het CBS naar buiten dat het om om 1115 kinderen zou gaan. Dat aantal is nu naar boven bijgesteld. Het cijfer pakt hoger uit omdat het CBS eerder slechts gegevens had over de periode van 2015 tot en met 2020, en omdat meer gedupeerden zich in de tussentijd hebben gemeld.

De statistici kunnen nog niet zeggen of het aantal uithuisplaatsingen in gezinnen die zijn geraakt door de toeslagenaffaire nu opvallend hoog is vergeleken met andere gezinnen. “De gepubliceerde cijfers geven geen inzicht in een eventueel verband tussen de uithuisplaatsing en de toeslagenaffaire, het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar oorzaken van de uithuisplaatsing”, zo schrijft het CBS. Het statistiekbureau is nog bezig met een onderzoek dat antwoord moet geven op deze vragen.

De onderzoekers plaatsen ook nog een aantal andere kanttekeningen bij de cijfers. De belangrijkste daarvan is dat het werkelijke aantal uit huis geplaatste kinderen mogelijk hoger ligt. Het CBS weet namelijk alleen dat kinderen uit huis zijn geplaatst als dat is verlopen via een door de rechter uitgesproken jeugdbeschermingsmaatregel. Kinderen die zonder zo’n formeel besluit uit huis zijn geplaatst, blijven daarbij buiten beeld. Ook is niet bekend waar kinderen zijn gaan wonen na afloop van de uithuisplaatsing.

Aan het begin van 2022 woonden nog 555 kinderen niet bij hun ouders of voogd, waarvan 35 in de regio Amsterdam-Amstelland.

Meer over