PlusAchtergrond

112 onbereikbaar. Hoe dat kon? Niemand weet het

Door een storing bij KPN waren de noodnummers niet bereikbaar, kwam er heel laat een NL-Alert en verwees Justitie mensen in nood door naar De Telegraaf. Hoe dat allemaal kon? Niemand weet het.

Vera Spaans
Door een storing bij KPN waren de noodnummers niet bereikbaar.  Beeld ANP
Door een storing bij KPN waren de noodnummers niet bereikbaar.Beeld ANP

1. Hoe kon dit gebeuren?

Dat wil KPN ook graag weten. Dit was niet zomaar een storing, zegt een woordvoerder, maar een heel bijzondere waarbij noodnummer 112 ook uit de lucht was, terwijl er allerlei waarborgen zijn ingebouwd om dat te voorkomen. “Wij zijn nu met man en macht op zoek naar de oorzaak.” KPN sluit een hack uit; de hitte lijkt als oorzaak ‘onrealistisch’. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend.

Door de storing bij KPN werkte het noodnummer 112 niet, net als het gewone politienummer 0900-8844. Het duurde meer dan een uur voor er een NL-Alert werd verstuurd, dat eerst ook de verkeerde informatie bevatte. Zo kwam een noodnummer dat werd doorgegeven in eerste instantie uit bij de tiplijn van De Telegraaf.

2. Is Nederland niet veel te afhankelijk van één netwerk?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid schreef het twee weken geleden al: ‘Vrijwel alle vitale processen en systemen in Nederland zijn deels of volledig gedigitaliseerd, waarbij er nauwelijks terugvalopties of analoge alternatieven zijn.’ Dat is precies wat er maandag aan de hand was.

De vraag is of we hiervan leren. Een paar weken geleden vergaderde de Tweede Kamer nog over de vraag of het luchtalarm, dat elke eerste maandag van de maand wordt getest, niet kon worden vervangen door een bericht via Whats­App. Kathalijne Buitenweg van GroenLinks: “Daar zullen we denk ik nog eens goed over nadenken. Niet iedereen kan altijd zomaar bij een telefoon. De minister bagatelliseerde dat probleem, maar wat er maandag is gebeurd, laat zien hoe kwetsbaar we zijn.”

3. Zijn er al eerder problemen geweest met noodnummer 112?

Zeker. De grootste storing was in juni 2012, toen 112 er zes uur uit lag door een kapotte glasvezelverbinding. Twee Nederlanders overleden toen aan een hartstilstand, onder wie de Amsterdamse kroegeigenaar Hidde Maas.

Ook bij stroomstoringen vallen na een half tot twee uur de telefoonnetwerken uit, waardoor mensen niet meer naar 112 kunnen bellen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2015, toen door menselijk falen in een verdeelstation in Diemen een groot deel van Amsterdam zonder stroom kwam te zitten. Daarop zei toenmalig minister Ard van der Steur dat telecombedrijven te allen tijde toegang tot 112 moesten garanderen, maar twee jaar later ging het weer mis. In januari 2017 legde een doorgeroest draadje de halve Randstad lam. De netwerken vielen uit, waardoor er geen ambulances gebeld konden worden.

4. Hoe nu verder?

De Tweede Kamer eist opheldering, en wil ­weten hoe het kan dat de back-ups niet hebben gewerkt en er geen goed draaiboek was. Minister Ferd Grapperhaus (Crisisbeheersing) ging dinsdag in gesprek met de leiding van KPN.

5. Heeft het dinsdag aangekondigde vertrek van de KPN-topman iets met de storing te maken?

Nee. DInsdagmorgen liet KPN weten dat bestuursvoorzitter Maximo Ibarra eind september vertrekt. Waarom dit bericht op zo’n ongelukkig moment naar buiten komt, heeft volgens een woordvoerder een eenvoudige verklaring: “Wij zijn een beursgenoteerd bedrijf. Als wij zulke informatie hebben, moeten wij de markt informeren.”

Meer over