Nieuws

1066 nieuwe coronabesmettingen, onder signaalwaarde

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 1066 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Nederland blijft daarmee onder de limiet van 7 besmettingen op elke 100.000 inwoners. De laatste keer dat het aantal besmettingen onder de zogeheten signaalwaarde kwam, was op 13 september vorig jaar.

Het Parool
Oranjefan tijdens een coronatest in de RAI voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tijdens het EK voetbal van Nederland tegen Oekraïne. Beeld ANP
Oranjefan tijdens een coronatest in de RAI voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tijdens het EK voetbal van Nederland tegen Oekraïne.Beeld ANP

De signaalwaarde werd een jaar geleden ingesteld zodat de alarmbellen bij de overheid zouden afgaan als het aantal coronagevallen te hard oploopt. Wanneer er veel besmettingen zijn, kan dat leiden tot veel ziekenhuisopnames. De zorg raakt dan overbelast.

Om dat te voorkomen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zou de overheid misschien strengere maatregelen moeten nemen. Dat gebeurde toen ook: in oktober besloot het kabinet tot een gedeeltelijke lockdown en half december volgde een harde lockdown.

Weekgemiddelde

In de afgelopen zeven dagen kwamen er 9694 meldingen van nieuwe positieve coronagevallen binnen bij het RIVM, aanzienlijk minder dan in de weken ervoor. Gemiddeld komt dit neer op 1385 nieuwe gevallen per dag. De coronacijfers dalen de laatste weken snel, al kunnen ze van dag tot dag licht schommelen. Zaterdag meldde het RIVM 1265 positieve coronatests.

In Amsterdam werden het afgelopen etmaal 63 nieuwe besmettingen gemeld. Zaterdag waren dat er 68.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is zondag licht gestegen vergeleken met een dag eerder. In de ziekenhuizen liggen nu 676 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 meer dan op zaterdag (672) en de eerste stijging van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen na twaalf achtereenvolgende dagen van daling.

De verpleegafdelingen tellen nu 411 mensen met Covid-19. Dit zijn er 8 meer dan op zaterdag (403). Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde wel. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 265 mensen, 4 minder dan op zaterdag (269). Het is de 21e achtereenvolgende dag dat het aantal coronapatiënten op de ic daalt.

Het gemiddelde aantal opnames blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 34 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een intensivecare- of verpleegafdeling. De leegloop van de ziekenhuizen is al enkele weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen nog meer dan 2700 coronapatiënten.

Sterfgevallen

De afgelopen 24 uur werden er drie sterfgevallen gerelateerd aan corona gemeld. Overlijdensgevallen worden soms met enige vertraging doorgegeven.

Meer over