Plus

Het Parool

Acteur Charles Grodin (86) overleden

De Amerikaanse acteur Charles Grodin is op 86-jarige leeftijd overleden. Grodin overleed aan de gevolgen van beenmergkanker. De acteur is vooral bekend van zijn rollen in films als Beethoven, Midnight Run en The Heartbreak Kid. In de jaren negentig besloot Grodin te stoppen met acteren en presenteerde hij zijn eigen talkshow. Jaren later besloot hij toch weer om rollen aan te nemen en was hij te zien in onder meer de film While We’re Young (2015). Zijn laatste film is The Private Life Of A Modern Woman uit 2017.

Schwarzenegger in spionageserie op Netflix

Arnold Schwarzenegger zal voor het eerst in ruim twee jaar weer een acteerklus gaan doen. De 73-jarige ‘governator’ gaat voor Netflix een nog naamloze achtdelige spionnenserie maken. Schwarzenegger is uitvoerend producent, maar hij speelt ook een rol in de serie, net als actrice Monica Barbaro. De twee spelen een vader en een dochter die erachter komen dat ze allebei voor de Amerikaanse geheime dienst CIA werken. De laatste film van Schwarzenegger was het zesde Terminatordeel, Dark Fate, uit 2019.

Gerda Blees krijgt Europese prijs voor debuut Wij zijn licht

Gerda Blees is een van de winnaars van de literatuurprijs van de Europese Unie dit jaar. De 36-jarige Amsterdamse Blees won met haar debuutroman Wij zijn licht, dat ook al werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Sinds 2009 bekroont de Europese Commissie elke drie jaar uit de 28 lidstaten en 13 geassocieerde landen een literair talent. Dat gebeurt bij toerbeurt: elk jaar wordt in ongeveer een derde van de landen een winnaar verkozen. Winnaars krijgen vijfduizend euro en hulp om ook in andere landen te worden uitgegeven.

Meer over