Zuid-Koreaanse satire Parasite schrijft Oscargeschiedenis

Han Jin-won (L) en Bong Joon-ho (R). Beeld AFP
Han Jin-won (L) en Bong Joon-ho (R).Beeld AFP

The Irishman won niets, en grote kanshebbers als 1917, The Joker en Once Upon a Time moesten het doen met troostprijzen. Bij de Oscars ging dit jaar de meeste eer naar het Zuid-Koreaanse Parasite.

Jan Pieter Ekker

“Toen ik jong was en film studeerde, kreeg ik een goede raad die me altijd is bijgebleven,” zei gouddelver Bong Joon Ho nadat hij de Oscar voor beste regie in ontvangst had genomen. “Het meest persoonlijke is ook het meest creatieve.” Toen de tolk klaar was, hakkelde Bong er zelf achteraan dat het een quote was van ‘de grote Martin Scorsese’. Een staande ovatie viel hem ten deel.

Bong bedankte voorts Quentin Tarantino, die zijn films altijd had gepromoot in de Verenigde Staten (“Quentin, I love you!”), en noemde ook zijn medegenomineerden Todd (Phillips) en Sam (Mendes) geweldige regisseurs. “Als de Academy het toestaat, zou ik graag een Texas Chainsaw (kettingzaag) ter hand nemen en de Oscar in vijven zagen en met jullie delen.”

Maffia-epos

Zo eerde de grote winnaar de grote verliezers. Sam Mendes’ Eerste Wereldoorlogdrama 1917 – tien keer genomineerd en de grote favoriet bij de bookmakers – moest het doen met drie troostprijzen: beste camerawerk (Roger Deakins), visuele effecten en geluidsmixage. Todd Phillips duistere stripverfilming Joker, met elf nominaties cijfermatig de grootste kanshebber, won twee Oscars (Joaquin Phoenix voor beste acteur, Hildur Guðnadóttir voor haar soundtrack), net als Quentin Tarantino’s Once Upon a Time… in Hollywood: beste bijrolacteur (Brad Pitt) en production design. Ook Ford v Ferrari (in Nederland uitgebracht als Le Mans ’66) won twee Oscars, voor montage en geluidsmontage. Martin Scorseses maffia-epos The Irishman, ook tien keer genomineerd, won helemaal niks.

Renée Zellweger (Judy) won zoals verwacht de Oscar voor beste actrice; Laura Dern werd ­bekroond voor haar bijrol in Marriage Story en bedankte haar aanwezige ouders, de Hollywoodlegendes Diane Ladd en Bruce Dern.

De bekroning voor Marriage Story was een schrale troost voor de streaminggigant Netflix, die 24 keer was genomineerd, maar verder alleen in de prijzen viel met de documentaire American Factory, de eerste productie van Higher Ground Productions, het productiebedrijf van (de niet aanwezige) Barack en Michelle Obama.

Rutger Hauer

Animatiestudio Pixar bestendigde zijn dominantie met de Oscar voor Toy Story 4 – het is de tiende Oscar voor een Pixarfilm; Toy Story 3 werd in 2010 ook al bekroond. Bijzonder was ook de overwinning van de korte animatiefilm Hair Story. Vier jaar geleden twitterde regisseur Matthew A. Cherry dat hij een ‘Oscarwaardig idee’ had voor een korte film. Of er misschien 3D-kunstenaars waren die interesse hadden.

Joaquin Phoenix, Renée Zellweger en Brad Pitt. Beeld AFP
Joaquin Phoenix, Renée Zellweger en Brad Pitt.Beeld AFP

De enige Nederlandse kanshebbers – Arjen Tuiten (Maleficent: Mistress of Evil) en Tristan Versluis (1917) – legden het in de categorie beste make-up en haar af tegen het team van Bombshell. Zo bleef het Nederlandse aandeel op de regenachtige Oscaravond opnieuw beperkt.

Rutger Hauer, die half juli overleed, werd ge­eerd in het In memoriamblokje. Tijdens de compilatie coverde Billie Eilish de Beatlesoorwurm Yesterday. De Nederlandse musicalster Willemijn Verkaik was een van de negen ‘Elsa’s’ die het liedje Into the Unknown uit Frozen 2 mochten zingen. Eén enkele regel, overigens niet in het Nederlands, maar in het Duits.

Laura Dern. Beeld AFP
Laura Dern.Beeld AFP

Zegetocht

De vier Oscars voor Parasite zijn de kers op de taart na een wereldwijde zegetocht. De zwarte komedie over een arm gezin dat op slinkse wijze binnendringt in het leven van een steenrijke familie, werd vorig jaar mei op het festival van Cannes al bekroond met de belangrijkste prijs, de Gouden Palm. Vervolgens won Parasite onder meer een Golden Globe, de Screen Actors Guild Award voor de gehele cast, de scenarioprijs van het Amerikaanse Writers Guild en twee Bafta’s.

De film deed het bovendien wereldwijd goed aan de kassa; in Amerika was Parasite in 2019 de buitenlandse film met de hoogste opbrengst, in Nederland kwamen al 216.000 mensen kijken. En de teller loopt nog. Vanaf donderdag brengt distributeur September Film bovendien de speciale zwart-witversie uit in de Nederlandse bioscopen.

Uitslag Oscaruitreiking 2020

Wie waren de winnaars bij de 92ste uitreiking van de Oscars? Een overzicht:

Film:

Parasite

Acteur:

Joaquin Phoenix (Joker)

Actrice:

Renee Zellweger (Judy)

Acteur in een bijrol:

Brad Pitt (Once Upon a Time …In Hollywood)

Actrice in een bijrol:

Laura Dern (Marriage Story)

Regisseur:

Bong Joon Ho (Parasite)

Animatiefilm:

Toy Story 4

Korte Animatie:

Hair Love

Bewerkte Scenario:

Jojo Rabbit (Taika Waititi)

Originele Scenario:

Parasite (Bong Joon-ho en Jin Won Han)

Camerawerk:

1917 (Roger Deakins)

Documentaire:

American Factory

Korte Documentaire:

Learning to Skateboard in a Warzone

Korte speelfilm:

The Neighbors’ Window

Internationale Film:

Parasite

Montage:

Ford v Ferrari

Geluidsmontage:

Ford v Ferrari

Geluidsmixage:

1917

Productie-ontwerp:

Once Upon a Time in Hollywood

Originele Soundtrack:

Joker (Hildur Guðnadóttir)

Originele Song:

I’m Gonna Love Me Again uit Rocketman (Elton John en Bernie Taupin)

Makeup en Haarstyling

Bombshell

Kostuumontwerp:

Little Women (Jacqueline Durran)

Visuele Effecten:

1917

Meer over