Zondag met Lubach wint Televizierring

Zondag met Lubach heeft na juryprijs de Zilveren Nipkowschijf met de Gouden Televizier Ring ook de publieksprijs in de wacht gesleept. En dat is heel wat voor een VPRO-programma.

Joep School
Zondag met Lubach won met 47 procent van de stemmen de Gouden Televizier-Ring Beeld anp
Zondag met Lubach won met 47 procent van de stemmen de Gouden Televizier-RingBeeld anp

'We weten allemaal waarom we tv maken... Zelfbevestiging en geld.' De dankwoorden van Arjen Lubach na het in ontvangst nemen van de Gouden Televizier Ring, publieksprijs voor beste tv-programma van het jaar, werden niet door alle tv-bobo's in Afas Live op waarde geschat.

Kan het schelen, het satirische nieuwsprogramma van de VPRO werd door het publiek verkozen boven Expeditie Robinson (RTL5) en Beste Zangers (Avrotros) en won zo, na de Nipkowschijf in 2016, ook de Televizier Ring. Na een vakjury viel óók het grote publiek (met 47 procent van de stemmen) voor het programma.

Keek op de Week
Dat is een prestatie van formaat, alleen al omdat het voor het eerst in 52 edities is dat een VPRO-programma de Televizier Ring wint. De laatste nominatie voor een programma van de omroep dateert van 1990, toen Keek op de Week, van Van Kooten en De Bie, één van de kanshebbers was.

De twee haalden hun neus op voor het gala en kwamen niet opdagen. Nee, de artistieke inslag van de VPRO en het winnen van zieltjes bij 'het grote publiek', dat viel niet te verenigen.

Die tijd is weliswaar al even voorbij: dit jaar was Zondag met Lubach the cool kid tussen mede-genomineerden Beste zangers en Expeditie Robinson. Waar andere winnaars het in hun dankwoorden hadden over dromen die uitkwamen, nam Lubach een leader op voor zijn programma.

Mobiliseren
Toch had ook Zondag met Lubach campagne gevoerd. Dat het programma mensen kan mobiliseren bleek onlangs opnieuw met een item over de sleepwet (die het voor inlichtingendiensten makkelijker moet maken internet- en telefoonverkeer af te tappen, red.).

Nu werden Twitter-accounts aangesproken, werd er een variant op het Trumpfilmpje dat eerder dit jaar viral ging ('Expeditie Robinson second, Zondag met Lubach first') gemaakt en de videogevel van de Ziggodome werd 'gehackt' zodat er een ludieke banner te zien was waarop mede-genomineerden eigenlijk vooral Zondag met Lubach de ring gunden.

Eerder werd een lobby voor Erik de Vogel (Ludo uit GTST) als beste acteur handig ingezet om mensen aan het stemmen te krijgen. "Het past niet in de aard van het programma om fel campagne te gaan maken voor het winnen van een prijs, maar nu we er toch stonden wilde we het ook maar meteen goed doen. Deze acties zijn allemaal in lijn met hoe we het programma maken," zei Lubach na afloop. "Jammer dat Erik niet gewonnen heeft."

Stoïcijns
Lubach greep naast de prijs voor beste presentator, die ging naar een uitgelaten Wilfred Genee. Genee bedankte het 'directeurtje' van RTL 7 voor het vertrouwen in Voetbal Inside en zijn kompanen René van der Gijp (de hele avond stoïcijns en onderuitgezakt op zijn stoel) en Johan Derksen (niet aanwezig, hij organiseerde een Nederpop-concert in Zaandam).

Er zijn altijd mensen cooler.

Bekijk ook: Lubach stelt Nederland voor aan Trump: 'You can grab them by the pony' en Lubach scoort met NRA-filmpje weer internationaal

Dit waren de andere prijswinnaars tijdens het Televiziergala.

Arjen Lubach met de felbegeerde ring om zijn vinger Beeld anp
Arjen Lubach met de felbegeerde ring om zijn vingerBeeld anp
Eva Jinek, winnaar van de Zilveren Televizier-Ster Presentatrice Beeld anp
Eva Jinek, winnaar van de Zilveren Televizier-Ster PresentatriceBeeld anp
Marieke Elsinga, winnaar van de Televizier Talent Award Beeld anp
Marieke Elsinga, winnaar van de Televizier Talent AwardBeeld anp
Angela Schijf won de Zilveren Televizier-Ster Actrice Beeld anp
Angela Schijf won de Zilveren Televizier-Ster ActriceBeeld anp
De cast van de jeugdserie Brugklas, winnaar van de Gouden Stuiver Beeld anp
De cast van de jeugdserie Brugklas, winnaar van de Gouden StuiverBeeld anp
Meer over