Zo ziet het Nationaal Songfestival er zondag uit

Zes artiesten strijden zondag tijdens het Nationaal Songfestival om de eerste plaats. De winnaar krijgt in mei de eer om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2012 in Azerbeidzjan. Hieronder volgt een kort overzicht van het liedjesfestijn.

ANP/Redactie
Jan Smit presenteert het liedjesfestijn. Beeld anp
Jan Smit presenteert het liedjesfestijn.Beeld anp

Selectie
Vorig jaar riep de TROS alle zangers en componisten met songfestivalambities op hun inzending in een grote koffer voor de deur van het omroeppand te deponeren. In 3 maanden tijd kwamen 491 nummers binnen. De selectiecommissie (Peter Kuipers, John de Mol, Daniel Dekker, André de Raad, Natascha Lammers en Cornald Maas) koos enkele 'kant en klare' inzendingen en maakte daarnaast zelf ook combinaties van ingezonden nummers en artiesten. Ze koos zes kandidaten.

Kandidaten
Raffaëla Paton (Chocolatte), Tim Douwsma (Undercover Lover), Joan Franka (You and Me), Ivan Peroti (Take me as I am, geschreven door Alain Clark), Pearl Jozefzoon (We can Overcome) en Kim de Boer (Children of the World).

Zangduels
In de eerste ronde strijden de kandidaten in zangduels tegen elkaar. Rafaëlla tegen Joan, Ivan tegen Kim en Tim tegen Pearl, zoals onlangs middels een loting is bepaald. Na elk duel stemmen de vakjury en de kijkers thuis op hun favoriete kandidaat. De stemmen van de juryleden gelden samen voor de helft, net als die van de toeschouwers. De drie winnaars gaan door naar de finale, die meteen daarna plaatsvindt.

De drie winnaars van de eerste ronde treden opnieuw op. Vervolgens brengen 100 buitenlandse gastjuryleden een adviesstem uit. Zij zijn in de studio aanwezig en komen uit alle landen die deelnemen aan het Eurovisie Songfestival 2012. Daarna stemmen de vakjury en de kijkers weer elk voor 50 procent, net als bij de eerste ronde.

Vakjury
Carlo Boszhard, Ali B, Afrojack, Stacey Rookhuizen en Jeroen Nieuwenhuize.

Studio 24
De TROS zendt de show rechtstreeks uit op Nederland 1 vanuit de Hilversumse Studio 24. Jan Smit presenteert het programma, dat om 20.20 uur begint.

De kandidaten. © ANP Beeld
De kandidaten. © ANP
Meer over