PlusComedyrecensie

Zo intiem als Rothaniel wordt stand-upcomedy zelden

Acteur en comedian Jerrod Carmichael in zijn show Rothaniel, te zien op HBO Max. Beeld HBO
Acteur en comedian Jerrod Carmichael in zijn show Rothaniel, te zien op HBO Max.Beeld HBO

In zijn show Rothaniel, te zien op HBO Max, deelt acteur en comedian Jerrod Carmichael zijn geheimen en laat hij zich van zijn kwetsbare kant zien.

Roelf Jan Duin

Rothaniel, de show van acteur en comedian Jerrod Carmichael die te zien is op HBO Max, is in veel opzichten een afwijkende vorm van stand-upcomedy. Om de beginnen zit hij de hele show dikwijls diep voorovergebogen. En alhoewel de voorstelling ijzersterke grappen bevat, is humor niet het voornaamste dat Rothaniel tot een van de meest bijzondere comedyshows van de laatste jaren maakt.

“Jullie mogen terugpraten, dit werkt alleen als we een ons als een familie voelen,” zegt Carmichael in het begin van de show tegen het voornamelijk zwarte publiek dat samengepakt zit in een kleine jazzclub. “Vanavond gaan we het over geheimen hebben,” kondigt hij aan. Veel van die geheimen gaan over zijn familie, waarin pijnlijke zaken onuitgesproken blijven, en leugens van generatie op generatie worden overgedragen. Dan vertelt Carmichael ook zijn eigen geheim: hij valt op mannen.

Intieme sfeer

Hoe langer de show duurt, hoe intiemer de sfeer wordt. Carmichael laat lange stiltes vallen, het aantal grappen neemt gaandeweg af. Hij praat over hoe geloof en ras een rol spelen in zijn leven en over hoe teleurgesteld hij is in zijn moeder, die zijn geaardheid niet wil accepteren, en dat hij ondanks dat toch van haar houdt.

Vanuit het publiek komen er vragen, die Carmichael één voor één goudeerlijk beantwoordt. Wat begon als een comedyshow krijgt steeds meer het karakter van een groepstherapiesessie, zonder dat het een moment larmoyant wordt.

Rothaniel doet denken aan de comedyshow Nanette van Hannah Gadsby uit 2018, waarin zij fel van leer trekt tegen het onrecht dat haar als lid van de lhbtqi-gemeenschap treft. Maar waar Gadsby grote thema’s aansnijdt, houdt Carmichael het dicht bij zichzelf. Zo dichtbij dat het bijna ongemakkelijk wordt. Maar bovenal is Rothaniel verpletterend mooi.

Rothaniel van Jerrod Carmichael is te zien op HBO Max.

Meer over