Zeker 114 objecten in Nederlandse musea zijn geroofd uit Nigeria

De kunstcollecties van meerdere Nederlandse musea, waaronder het Tropenmuseum, bevatten geroofde kunst uit Nigeria. Dat concluderen onderzoekers van het Museum van Wereldculturen na twee jaar onderzoek.

Marlie van Zoggel
Tropenmuseum Amsterdam Beeld Shutterstock
Tropenmuseum AmsterdamBeeld Shutterstock

De 114 objecten bevinden zich in het Tropenmuseum in Amsterdam, het Museum Volkenkunde in Leiden, het Afrika Museum in Berg en Dal en het Wereldmuseum in Rotterdam. De musea voerden het onderzoek, dat twee jaar duurde, zelf uit. Nigeria roept al jaren op de kunst terug te geven.

De objecten maken deel uit van de zogeheten Benin Bronzes, een verzameling van duizenden metalen sculpturen en plaquettes. Die zijn in 1897 geroofd uit het paleis van de ­koning van Benin City. Die stad ligt nu in Nigeria, maar was destijds de hoofdstad van het Koninkrijk Benin, niet te verwarren met de hedendaagse republiek Benin.

Hele paleis leeggeroofd

In die tijd was er een Britse militaire campagne in Benin, legt Annette Schmidt – een van de onderzoekers – uit in het NOS Radio 1 Journaal. “De soldaten trokken naar Benin City, omdat ze een conflict hadden met de koning. Toen ze daar aankwamen, hebben ze het hele paleis leeggeroofd en de spullen meegenomen naar ­Engeland. Daar zijn ze weer verkocht aan handelaren.”

Die stukken waren erg geliefd bij ­Europese musea, zegt Schmidt. “Ze waren zeer uitzonderlijk, omdat ze van buitengewoon hoge kwaliteit ­waren. Ze zijn verkocht aan musea en zo zijn ze ook in Nederland terecht­gekomen.”

Bruikleen

Ook Duitsland beschikt over objecten uit de verzameling. Afgelopen week maakte Duitsland bekend te ­onderhandelen met Nigeria over de teruggave van de sculpturen. In het Ethnologisches Museum in Berlijn zijn meer dan vijfhonderd Benin Bronzes aanwezig. De universiteit in het Schotse Aberdeen kondigde donderdag aan een sculptuur uit de verzameling terug te geven aan Nigeria.

De Nederlandse staat is eigenaar van de meeste objecten. Minister Ingrid van Engelshoven stuurde in­ ­januari een plan naar de ­Kamer over het teruggeven van ­geroofde kunst. Een volgend kabinet beslist daarover.

In 2018 zaten de musea al om de ­tafel met Nigeria. Toen werd afgesproken dat er een speciaal museum in Benin City moet worden gebouwd om de objecten tentoon te stellen. Het idee was toen om de objecten slechts in bruikleen te geven aan dat museum.

Meer over