Update

Zangeres Whitney Houston (48) overleden

De Amerikaanse zangeres Whitney Houston is zaterdag op 48-jarige leeftijd in Beverly Hills overleden. Dat heeft Kristen Foster, de woordvoerder van de zangeres bekendgemaakt. De legendarische popzangeres overleed om 15:55 uur plaatselijke tijd in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, waar ze vanavond een optreden zou geven op de Grammy-party van Clive Davis.

ANP/Redactie

Het feest gaat, ondanks haar overlijden, gewoon door. De zangeres stierf volgens de jongste berichten door verdrinking in het bad van haar hotelkamer. Er werden geen illegale drugs aangetroffen, maar wel een grote hoeveelheid medicamenten. Niets wijst op alcoholmisbruik.

Houston werd gevonden door iemand uit haar omgeving. 'Ik kan niet zeggen wie dat was', zegt politiefunctionaris Mark Rosen. 'Vrienden, familie en medewerkers hebben mevrouw Houston geïdentificeerd.'

Reanimatie
De beveiligingsdienst van het hotel werd ingelicht en hulpdiensten werden gealarmeerd. Artsen hebben nog geprobeerd Houston te reanimeren. 'Alles is gedaan, maar ze konden haar niet meer redden', aldus Rosen. Houston werd om 15.55 (plaatselijke tijd) dood verklaard.

De politie gaat er vooralsnog van uit dat er geen misdaad in het spel is. Rossen: 'We hebben daarvoor geen sporen aangetroffen. We zetten ons onderzoek voort, maar zichtbare aanwijzingen van geweldpleging zijn er niet.' Of er drugs in het spel zijn, kon hij niet zeggen. Er zijn hiervoor op dit ogenblik geen aanwijzingen, maar we staan nog maar aan het begin van het onderzoek'.

Enkele uren voor haar dood werd nog over nieuwe projecten voor Houston gespeculeerd. Ze zou onder meer een rol krijgen in de populaire talentshow The X-Factor. Daarin zou ze als jurylid optreden.

The Bodyguard
Houston is bekend van hits als 'I Will Always Love You' en 'I Wanna Dance With Somebody'. Ze speelde ook de hoofdrol in de film 'The Bodyguard' met Kevin Costner. Haar liedjes stonden in de jaren tachtig en negentig hoog in de hitlijsten. Alleen al in de Verenigde Staten, waar ze met zeven singles op rij op nummer 1 in de hitlijsten belandde, verkocht ze meer dan 55 miljoen platen. Wereldwijd gingen 170 miljoen albums over de toonbank. De zangeres won verschillende Grammy Awards, de belangrijkste onderscheiding in de platenindustrie. Hierboven is een fragment te zien van het laatste optreden van de zangeres (helaas (nog) niet zichtbaar in de apps voor iPhone en Android).

Tumultueus privéleven
Houston was niet alleen bekend om haar muziek, maar ook om haar tumultueuze privéleven, waaronder haar huwelijk met r&b-zanger Bobby Brown. Nog onlangs ging ze in therapie vanwege drugsproblemen. In interviews kwam ze openlijk uit voor haar verslavingsperikelen. Ze zei eens dat ze alle soorten van drugs weleens had gebruikt, 'behalve crack'.

Gospelkoor
Whitney Houston werd geboren op 9 augustus 1963. Het zingen zat in de familie. Zowel haar moeder als haar tante, Dionne Warwick, maakten naam als zangeres. Aretha Franklin was haar peettante. Whitney Houston begon haar zangcarrière in het gospelkoor in de kerk. Voordat ze muzikaal doorbrak, was ze enige tijd als model werkzaam.

Bergafwaarts
In de tweede helft van de jaren negentig ging het bergafwaarts met de Amerikaanse diva. In 2000 werd ze op het vliegveld van Hawaï gearresteerd vanwege marihuanabezit. Sindsdien hadden berichten over huiselijk geweld en drank- en drugsmisbruik de overhand.

Houston, ooit geroemd als een van de mooiste vrouwen ter wereld, begon er steeds slechter uit te zien. Ook haar stem leed hoorbaar onder het drank- en drugsgebruik. In 2001 ging al het gerucht dat ze was overleden, nadat ze er tijdens een concert ter ere van Michael Jackson extreem dun uitzag. Daarna verdween ze enkele jaren uit de openbaarheid.

Comeback
Houston scheidde in 2006 van Brown en werkte sindsdien aan haar comeback. Dat bleek geen succes. Tijdens een tournee in 2009 werd haar krakerige stem door fans met boegeroep ontvangen.

De laatste tijd was ze bezig met de opnamen voor de film 'Sparkle'. Het was voor het eerst dat ze weer aan de slag ging voor een film sinds haar rol in de film 'The Preacher's Wife' (1996).

Whitney Houston vorig jaar in Beverly Hills, Californië, bij een evenement van de platenindustrie als opmaat voor de Grammy Awards-uitreiking. (Die vanavond ook weer wordt gehouden.) Beeld reuters
Whitney Houston vorig jaar in Beverly Hills, Californië, bij een evenement van de platenindustrie als opmaat voor de Grammy Awards-uitreiking. (Die vanavond ook weer wordt gehouden.)Beeld reuters
Whitney Houston ontvangt de International Favorite Artist Award tijdens de American Music Awards in het Nokia Theatre, Los Angeles in 2009. Beeld anp
Whitney Houston ontvangt de International Favorite Artist Award tijdens de American Music Awards in het Nokia Theatre, Los Angeles in 2009.Beeld anp
In Las Vegas, 2004. Beeld getty
In Las Vegas, 2004.Beeld getty
In november 2009 bij de uitreiking van de American Music Awards. Beeld ap
In november 2009 bij de uitreiking van de American Music Awards.Beeld ap
Meer over