Zangeres Anneke Grönloh (76) overleden

Zangeres Anneke Grönloh is in haar woonplaats in Frankrijk op 76-jarige leeftijd overleden.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens haar management was ze de bestverkopende zangeres in Nederland. Haar grootste hits waren Brandend Zand, Soerabaja en Paradiso. Wereldwijd verkocht ze 30 miljoen platen.

Grönloh (geboren in 1942 in Nederlands-Indië) had ook veel succes in Duitsland, het voormalige Joegoslavië en het Verre Oosten. Vaak trad ze op in Indonesië. Begin jaren zestig werd ze een waar popidool met veel nummer één hits op rij. In 1964 deed ze mee aan het Eurovisie Songfestival, met het liedje Jij bent mijn leven.

Taboe rond aids
In de jaren zeventig legde ze zich vooral toe op luisterliedjes en jazz. Ook speelde ze in de Sleeswijk Revue, en in de theaterprogramma's van Ramses Shaffy, Rudi Carrell en cabaretgroep Purper.

Op maatschappelijk gebied maakte Grönloh zich druk over het taboe rond aids. Ze gaf een aantal benefietconcerten om de ziekte onder de aandacht te brengen. Het maakte haar net als Willeke Alberti en de Zangeres zonder Naam geliefd bij homo's.

Ziek
In 2016 kreeg de zangeres twee longembolieën en sindsdien was ze afhankelijk van een zuurstofapparaat. Halverwege vorig jaar besloot ze te stoppen met haar carrière en nam ze afscheid van haar publiek.

De zangeres was officier in de Orde van Oranje-Nassau. President Megawati Sukarnoputri benoemde haar tot Cultureel Ambassadrice van Indonesië.

Het besloten afscheid zal plaatsvinden in familiekring in Frankrijk. Later volgt een herdenking in Nederland.

Anneke Grönloh in 1961 Beeld ANP
Anneke Grönloh in 1961Beeld ANP
Anneke Grönloh tijdens een optreden in 2010 Beeld ANP
Anneke Grönloh tijdens een optreden in 2010Beeld ANP

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over