YouTube-gids voor de onwetende ouder: kijk mee

Uw kind zit op YouTube en u weet amper wat een vlogger is? Laat de gids Help! Mijn Kind Zit op YouTube van Bas van Teylingen (44) u helpen.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

U bent zelf een YouTubende vader. Kijken uw kinderen naar uw kanaal?
"Zeker. Eerst was het wel gek voor ze, omdat ik in hun ogen - op Marijke Helwegen na - de oudste YouTuber van ­Nederland ben. Ze schamen zich niet voor me, gelukkig."

Waarom een overlevingsgids? Kloppen ouders in paniek bij u aan?
"Ja. Er komen letterlijk ouders op het schoolplein naar me toe die om hulp vragen. Ze zien hun kind hangend op de bank naar zijn telefoonscherm ­staren, en denken: ga wat doen met je ­leven. Logisch, want ouders zijn ­opgegroeid zonder YouTube."

Dus waar gaat het mis?
"Ilse Warringa - juf Ank uit De Luizenmoeder - beschrijft in het voorwoord bijvoorbeeld dat je je zoon kunt vragen wat hij aan het doen is, en dat hij dan steevast antwoordt met: 'Gewoon, YouTube'. Als ouder heb je dan de taak om niet te oordelen, maar te vragen waar je kind naar kijkt en waarom het leuk is. Die stap slaan mensen vaak over."

De grootste misvatting van de on­wetende ouder?
"Ouders zijn verwend geraakt doordat het bij traditionele media goed geregeld is, met Kijkwijzer bijvoorbeeld. Ze denken dat Nederlandse YouTubecontent gecontroleerd is, maar internet is het Wilde Westen."

Moeten ouders dan bepaalde kanalen verbieden? Doet u dat?
"Nee. Je kunt toch niet voorkomen dat ze stiekem naar slechte content kijken. Ouders praten er wel met elkaar over in Whatsappgroepjes, maar verdiepen zich er verder niet in. Ze besluiten samen dat het niet mag. Maar als je niet weet waar je kind naar kijkt, weet je ook niet waar de gevaren liggen. We moeten ons gaan interesseren, juist dán kom je dichterbij."

Meer over