PlusVoor alle leeftijden

Young adultschrijfster Nielsen heeft een talent voor bijzondere karakters met een vlekje

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Iets heel bijzonders van Susin Nielsen (Lemniscaat, € 15,99).

Joukje Akveld
null Beeld -
Beeld -

Wie is Susin Nielsen?

Een young adultauteur uit Vancouver die ook wel de Canadese John Green wordt genoemd. Nielsen schrijft schurende tienerportretten vol botte humor. Jaap Friso typeerde haar op kinderboekensite JaapLeest als ‘een meester in het bedenken van bijzondere karakters met een vlekje.’ Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen werd bekroond met een Zilveren Griffel.

Wat is er bijzonder aan Iets heel bijzonders?

Wilbur. Een getroebleerde puber met tietjes, een bolle buik en ‘haar als doorgeschoten alfalfa.’ Zijn beste vrienden zijn een 85-jarige buurman en een ruftend hondje waarvan hij de anaalklieren moet leegdrukken. Wilbur ontleent zijn naam aan het varken uit zijn lievelingsboek Charlotte’s web van E.B. White. Net als dat varken heeft hij een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Als tijdens een uitwisseling met een Franse school Charlotte (Charlie) bij hem komt logeren die net zo slim en indrukwekkend is als de gelijknamige spin uit Charlotte’s web wordt hij straalverliefd. Maar Charlie zoent liever met de grootste rotzak van de school die wél een sixpack heeft. Ter voorbereiding op hun trip naar Parijs besluiten twee van Wilburs klasgenoten hem een make-over te geven om zijn kansen bij Charlie te vergroten.

Dat klinkt als zuiver tienerdrama.

En dat is het ook. Maar Nielsens boeken hebben dat ongrijpbare extra’s, wat ze ook boeiend maakt voor volwassenen. Dat zit in de thematiek, die altijd relevant is (dit keer, naast het al genoemde gebrek aan eigenwaarde, genderdiversiteit: Wilbur heeft twee moeders en de make-overklasgenoten zijn homo), de vorm (Wilbur strooit met zelfgeschreven gedichten), de gelaagdheid (behalve op naamniveau staat het boek vol verwijzingen naar Charlotte’s web) en de soms slapstickachtige maar toch altijd weer rake humor.

Lezen dus?

Ja. Nielsen lezen is als kijken naar de succesvolle Netflix-serie Sex Education. Het is tienerthematiek zonder betutteling. De personages zijn levensecht zonder kinderachtigheid. En het verhaal is wijs zonder al te vette moraal. Net als bij Sex Education ligt binge reading op de loer. Agenda leeg zwiepen dus, voor je begint.

Meer over