PlusAlbumrecensie

Yola verbreedt haar muzikale palet

Peter Van Brummelen
null Beeld

Yola is soulzangeres Yolanda Quartey. Twee jaar geleden ontving ze een Grammy in de categorie Best New Artist. Mooi voor haar, maar ook een beetje maf, want ze had er toen in Engeland al een hele carrière opzitten. Ze zong bij Massive Attack (ook afkomstig uit Bristol) en was het stralende middelpunt van de groep Phantom Limb, die voor een Britse groep opvallend authentiek klinkende countrysoul maakte.

Als solozangeres opereert ze vanuit het Amerikaanse Nashville. Net als voorganger Walk Through Fire (het album dat haar die Grammy opleverde) maakte ze Stand For Myself in nauwe samenwerking met Dan Auerbach, bekend als de zingende en gitaarspelende helft van The Black Keys, maar tegenwoordig vooral actief als producer. De countrysoul van hun eerste samenwerking heeft plaatsgemaakt voor een veel breder muzikaal palet. Soul is vanzelfsprekend nog steeds het uitgangspunt, maar de muziek is veel rijker gearrangeerd, vaak in typische seventiesstijl. Ook kruipt de muziek soms voorzichtig richting disco en funk.

Yola’s machtige stem blijft al die strijkers moeiteloos de baas. Auerbachs productie is, als altijd, droog, helder en precies. Iets meer schwung zou op zijn plaats zijn geweest. In vergelijking met Yola’s soulvolle, emotionele zang klinkt de begeleidende muziek soms wat al te netjes.

Soul

Yola
Stand For Myself
(Easy Eye Sound)

Meer over