PlusSerierecensie

Wraak, shishalounges en ripdeals in nieuw seizoen Mocro Maffia

Andre Nientied
Het vervolg op Mocro Maffia wordt wegens  de coronacrisis weken eerder uitgebracht. Beeld Videoland
Het vervolg op Mocro Maffia wordt wegens de coronacrisis weken eerder uitgebracht.Beeld Videoland

De tv-serie Mocro Maffia, vrij naar het gelijknamige boek uit 2014 van Wouter Laumans en Marijn Schrijver, was anderhalf jaar geleden een instant streamingsucces. Zowel de personages als de locaties van dit groezelige kijkje in de onderwereld van Amsterdam deden zeer authentiek aan.

Toen acteur en producent Achmed Akkabi het boek kort na de verschijning las, begreep hij meteen dat er een serie in zat en met Thijs Römer schreef en produceerde hij het eerste seizoen van Mocro Maffia. Met een sterke cast, waarin Gouden Kalfwinnaars Nasrdin Dchar (‘Potlood’) en Robert de Hoog (‘Tatta’) te zien waren, naast nieuwkomers als Oussama Ahammoud, die van Instagram werd geplukt en zonder veel acteerervaring overtuigend de rol van Youssef ‘Muis’ speelt.

Het wereldje van ripdeals en shisha­lounges wordt van een afstand beschreven door de fictieve Parooljournalist Rein de Waard (Daan Schuurmans). Aan het eind van seizoen 1 voorspelt hij in de voice-over: “Net als je denkt dat het allemaal afgelopen is, staat het eigenlijk pas op het punt van beginnen.”

Inderdaad was een tweede seizoen onvermijdelijk, want er zijn een hoop openstaande rekeningen in de onderwereld. (Voor wie dat seizoen nog moet zien, volgen nu spoilers.)

Zo zweert de kleine crimineel Muis wraak nu zijn broer Elias is onthoofd door de bende van de Paus (een zeldzaam naargeestige Achmed Akkabi).

Auto opgeblazen

Die Paus heeft zelf ook nog een rekening te vereffenen omdat de auto waarin zijn vrouw zat werd opgeblazen, op zijn eigen bruiloft nog wel. En drugbaas Romano (Mandela Wee Wee) is aan het eind van seizoen 1 uit de cel ontsnapt bij een spectaculaire reddingspoging per helikopter.

In de openingsscène van seizoen 2 filosofeert misdaadjournalist Rein de Waard, die sinds de dood van zijn vrouw vooral zijn verdriet verdrinkt, dat ‘elk einde ook weer een begin is’. Daar blijkt hij op hardhandige wijze gelijk in te krijgen.

Na een proloog waarin een afrekening zit die hard aankomt, gaat het verhaal twee weken terug in de tijd. Muis probeert de dood van zijn broer te verwerken door veel te blowen. Paus heeft last van nachtmerries waarin zijn vrienden en vijanden gebroederlijk aan tafel zitten, als bij Da Vinci’s Laatste Avondmaal. En Romano zit na zijn ontsnapping ondergedoken maar voelt zich zo onaantastbaar dat hij op klaarlichte dag boodschappen gaat doen, langs een politiebusje loopt en zelfs een lolly steelt in de winkel.

Het is duidelijk stilte voor de onvermijdelijke storm – een proef met een bom is al een veeg teken dat er flinke geweldsexplosies gaan volgen.

Te oordelen aan de eerste afleveringen is seizoen 2 net zo goed verzorgd als het eerste – van een haastklus om snel op het succes in te haken lijkt geen sprake te zijn.

Rauwe werkelijkheid

Wel heeft Videoland het tweede seizoen twee weken eerder online gezet om tegemoet te komen aan de grote behoefte aan streamingvermaak. De zeven afleveringen worden in één week online gezet, elke dag één. Dat is te prijzen in deze barre tijden, al biedt de rauwe werkelijkheid van Mocro Maffia weinig ruimte voor escapisme.

‘Komt goed’, zeggen de personages voortdurend tegen elkaar. Maar de kijker weet wel beter – en de personages zelf eigenlijk ook.

Misdaadserie

Mocro Maffia 2
Regie Mustafa Duygulu en Victor Ponten
Met Achmed Akkabi, Nasrdin Dchar, Robert de Hoog, Oussama Ahammoud, Daan Schuurmans
Te zien op Videoland (7 delen)

Meer over