PlusAlbumrecensie

Wouter Planteijdt heeft het allemaal in zijn mars: van logge en droge rock tot jazz en bluegrass

Peter van Brummelen
Het stapeltje elpees op de grond en de ukelele en voetbal op de bar komen voor in de tekst van Wouter Planteijdts nieuwe nummer Electricity & Drums. Beeld
Het stapeltje elpees op de grond en de ukelele en voetbal op de bar komen voor in de tekst van Wouter Planteijdts nieuwe nummer Electricity & Drums.

De liefhebber herkent meteen waar de hoesfoto van Bullhorn II is geschoten: café Oosterling aan de Utrechtsestraat in Amsterdam. In het ouderwetsch bruine café waar normaal nooit muziek klinkt, hebben Wouter Planteijdt en zijn twee begeleiders op drums en contrabas hun instrumentarium opgesteld.

Het stapeltje elpees op de grond en de ukelele en voetbal op de bar komen ook voor in de tekst van openingsnummer Electricity & Drums, een prachtige, autobiografische song over een jeugd die in het teken stond van de muziek. Oudere broers die het licht al hadden gezien, daarna de ontdekking van Jimi – heel fijn hoe Planteijdt nadat die naam is gevallen heel even heel subtiel zijn gitaar laat ‘Hendrixen’.

Zanger en gitarist Wouter Planteijdt is al heel lang een vaste waarde in de Nederlandse popmuziek. Nog maar 13 jaar oud was hij toen hij in 1971 met de groep Speed zijn eerste plaatje opnam. Semi-bekend werd hij later als leider van Sjakoo. En al jaren duikt hij in vaak onverwachte combinaties op als producer en begeleider van collega-artiesten.

Op Bullhorn II laat hij nog eens horen wat hij allemaal in zijn mars heeft. Net zo makkelijk speelt en zingt hij logge en droge rock in de stijl van Neil Young (met bijbehorende knauwstem) als jazzy liedjes en bluegrassachtige songs. Hij covert een song van Lucinda Williams, maar indruk maakt hij vooral met zijn mooi krakende en schurende uitvoering van Bob Dylans Love Sick.

Pop

Wouter Planteijdt
Bullhorn II
(Zip Records)

Meer over