PlusGallery Viewer

Wouter Gold­schmidt: ‘We hebben thuis een mooie kunstmix’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Bij Wouter Gold­schmidt (44), dermatoloog in Ziekenhuis Amstelland, was thuis brede interesse voor kunst.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Marinke van Zandwijk, Slome groene bel (2019), galerie Franzis Engels. Beeld GALLERY VIEWER
Marinke van Zandwijk, Slome groene bel (2019), galerie Franzis Engels.Beeld GALLERY VIEWER

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is een zijstap uit het ritme van alledag, je kunt even wegdromen, er verschijnt een glimlach op je gezicht of je wordt bevangen door ontroering, door de aanwezige schoonheid.”

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?

“Ik werd door mijn ouders meegenomen naar tentoonstellingen in galerieën en musea, zowel in Nederland als tijdens vakanties in Frankrijk. Er was thuis een brede interesse voor zowel (moderne) schilderkunst, grafisch werk als glas en keramiek.”

“Mijn partner, Martijn Wilcke, is autodidact en kocht zijn eerste kunstwerk op een borrel bij een vriend, die één keer per jaar zijn huis openstelde voor een jonge, bevriende kunstenaar.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Vooral uit de krant, maar ook online of op sociale media. De laatste tijd volg ik diverse kunstenaars en galerieën op Instagram.”

Waar bekijkt u het liefst kunst?

“Kunst is overal, zelfs op straat. We bezoeken veel beurzen, hierdoor krijg je snel een goed overzicht. Hoewel het aanbod vaak groot is op deze beurzen kan ik altijd vrij snel beslissen of iets me aanspreekt of niet.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Gemiddeld twee keer per jaar. Meestal is het uniek werk, zelden een werk in oplage, hoewel dat niet bewust is. Bij ons thuis is er inmiddels een mooie mix van schilderkunst en grafisch werk, beeldhouwkunst en keramiek.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“De meeste werken hebben we in de galerie gekocht, maar ook vaak op een beurs. Slechts eenmalig na een kijkdag op een veiling.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Het is niet belangrijk, maar toch zijn we het vaak snel eens, en dat is wel zo prettig. Martijn kan in een seconde aan mij zien of ik iets mooi vind, en wellicht in gedachten al heb gekocht...”

Is er een galerie waarmee u een speciale band heeft?

“We komen graag bij Franzis Engels, en hebben daar ook onze recentste aankoop gedaan: een prachtige ­‘slome groene bel’ van Marinke van Zandwijk. Daarnaast bezoeken we geregeld Galerie Roger Katwijk in Amsterdam en Galerie Helder in Den Haag. We kwamen ook heel graag bij Galerie de Witte Voet van Annemie Boissevain, voor prachtige keramiek of een kop thee. Helaas is zij er na vele jaren mee gestopt.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Dan graag een Skyspace van James Turrel, misschien wel voor boven ons bed in de slaapkamer. Als je een keer de kans krijgt om een Twilight Experience van Turrel in Museum Voorlinden mee te maken, moet je dat doen. Ik vond het geweldig!”

“Ook zou ik nog wel eens een echt uniek werk van Jan Schoonhoven willen bezitten. Of een groot olieverfschilderij van Armando, liefst uit de vroege jaren. Of een beeld van André Volten voor in onze patio, en Herman de Vries staat ook op deze lijst van ons...”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik noemde Marinke van Zandwijk al: ze maakt prachtige werken van glas, zowel losstaande werken als heel ­grote composities.”

“Johan de Wit maakt eenvoudige, kwetsbare maar heel herkenbare vormen en voorwerpen, ontroerend door de eenvoud, maar prachtig.”

“Ik ben ook erg gecharmeerd van Zaida Oenema, vooral van de knipsels en papierwerken. De herhaling en ritme in haar werken zijn intrigerend.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over