PlusDansrecensie

Woede die zo ver is opgebouwd dat het lichaam bijna explodeert

Woede is een emotie die op goed moment uit het lijf moet. Patricia van Deutekom laat in Furia zien hoe je er krachtige en indringende dans mee maakt.

Jacq. Algra
Het bewegingsmateriaal is rauw en ongepolijst, net als het decor met bouwzeil, panelen van hergebruikt hout en een dansvloer met slijtageplekken.  Beeld Sjoerd Derine
Het bewegingsmateriaal is rauw en ongepolijst, net als het decor met bouwzeil, panelen van hergebruikt hout en een dansvloer met slijtageplekken.Beeld Sjoerd Derine

Vier vrouwen met lange zwiepende haren stampen ritmes met hun hakken. Ze duwen elkaar tegen de vlakte, springen over elkaars lijf heen en tollen over de dansvloer. Ook jonassen ze elkaar, beklimmen elkaars schouders of tillen elkaar de lucht in. Alles op hoog tempo en met een explosieve energie.

Rode draad vormt het door danseres Anna Mikula in fragmenten vertelde verhaal. Dat gaat over woede die zo ver is opgebouwd dat het lichaam bijna explodeert. Over een vrouw die keer op keer belaagd wordt door twee mannen. Ze zou ze graag fijnstampen zoals ze doet met pinda’s, maar ze eindigt met kogels in haar lijf.

Flamenco en popsongs

Het viertal op de vloer worden bijgestaan door Monica Coronado. Zij levert fijne zang, speelt gitaar en spreekt de dames bij tijd en wijle streng toe. Ze start met flamenco en vervolgt met popsongs in het Engels. Tussendoor klinkt een stevige soundscape van Greg Smith.

Het bewegingsmateriaal is rauw en ongepolijst, net als het decor met bouwzeil, panelen van hergebruikt hout en een dansvloer met slijtageplekken. Hier geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken, zoveel is duidelijk. Als de groepsformaties iets meer synchroon worden uitgevoerd en de afwisseling in dynamiek tussen de scènes wordt gefinetuned, kan Furia nog aan impact winnen.

Feit is dat de herstart van Patricia van Deutekom getuigt van veerkracht. Zij danste jarenlang in Burning Bridges, het Arnhemse gezelschap van Jens van Daele. Ze was zijn muze, werd zijn geliefde en ineens was hij overleden. Nu is er Lava: een collectief als eerbetoon.

DANS

Furia
Door Lava/Burning Bridges, Patricia van Deutekom
Gezien 17/2 Theater Bellevue
Te zien t/m 8/4 in diverse theaters; 10/3 Griffioen Amsterdam

Meer over