PlusJazzrecensie

Wisselvallige samenwerking tussen Avishai Cohen en Yonathan Avishai

Avishai Cohen is een begaafde trompettist uit New York. Zijn vaderland is uit ­Israël. Hij moet niet worden verward met de eveneens uit Israël afkomstige bassist Avishai Cohen, die al wat langer meegaat.

Erik Voermans
Avishai Cohen & Yonathan Avishai, Playing the room (ECM) Beeld
Avishai Cohen & Yonathan Avishai, Playing the room (ECM)

Om de verwarring nog wat groter te maken, speelt Avishai Cohen (de trompettist) op zijn nieuwe cd Playing the Room, samen met weer een andere Avishai, een pianist, die met zijn achternaam Avishai heet (en uit Frankrijk komt). Het is misschien veel te laat voor een artiestennaam, maar het zou alles wel veel overzichtelijker maken.

Avishai Cohen is een zelfbenoemd lyricus uit de school van Miles Davis en daarmee helemaal een kind van deze tijd. Zelfs als hij met zijn pianist, met wie hij al sinds 2002 samenwerkt, een stuk van Ornette Coleman speelt (Dee Dee) blijft het resultaat keurig netjes.

Op Playing the room spelen ze twee stukken van eigen hand, waaronder het intrigerende Two Lines, waarin Cohen zo te horen zijn eigen partij met een overdub heeft verdubbeld . Dat zorgt voor een mooie timbreverandering van de trompetklank.

De overige stukken zijn van onder meer John Coltrane (Crescent) en Duke Ellington (Azalea) en niet altijd even sprankelend. Aardig is weer wel de bewerking van Stevie Wonders Sir Duke, waarin Cohen mooi zacht met een demper speelt.

Meer over