Winnaar World Press Photo vandaag bekend

Voor de 55e keer wordt vandaag in Amsterdam de winnaar van de World Press Photo bekendgemaakt. Een 19-koppige internationale jury heeft zich de afgelopen 2 weken gebogen over de vele inzendingen.

ANP
De tentoonstelling vorig jaar in de Oude Kerk met in het midden de winnende foto met de Afghaanse vrouw van Jodi Bieber. © EPA Beeld
De tentoonstelling vorig jaar in de Oude Kerk met in het midden de winnende foto met de Afghaanse vrouw van Jodi Bieber. © EPA

De organisatie van de World Press Photo kreeg dit jaar 101.254 foto's ingestuurd. Deze waren afkomstig van 5247 fotografen uit 124 landen. Het aantal inzendingen was lager dan vorig jaar, toen de jury zich moest buigen over een recordaantal van ruim 108.000.

De winnaar van de World Press Photo krijgt een bedrag van 10.000 euro. De fotografen die een eerste prijs behalen in een van de aparte categorieën, waaronder nieuws, natuur, portretten en sport, winnen 1500 euro.

De Britse Aidan Sullivan van Getty Images is dit jaar de voorzitter van de jury. De winnende foto's worden van 20 april tot 17 juni geëxposeerd in de Oude Kerk in Amsterdam. Daarna reist de tentoonstelling door naar zo'n 100 steden in 45 landen.

Meer over