Wim Pijbes vertrekt bij Rijksmuseum

Wim Pijbes (1961) vertrekt per 1 augustus 2016 als directeur van het Rijksmuseum.

Redactie
Wim Pijbes. Beeld anp
Wim Pijbes.Beeld anp

Hij wordt algemeen directeur van Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst en bijbehorend natuurgebied tussen Scheveningen en Wassenaar.

Pijbes was sinds 1 juli 2008 hoofddirecteur van het Rijksmuseum. In die tijd zorgde hij onder meer voor de voltooiing van de grootscheepse renovatie en vernieuwing van het Amsterdamse museum. Na de heropening in april 2013 is het bezoek aan het museum verdubbeld, naar 2,4 miljoen vorig jaar.

Portretten
Ook speelde Pijbes een grote rol bij de aankoop van Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, die Nederland en Frankrijk samen hebben gekocht voor 160 miljoen euro.

"Ik heb met heel veel plezier en inzet de taken volbracht die ik bij mijn aantreden had gesteld. Ik heb leiding mogen geven aan een van de mooiste musea in de wereld en heb met een fantastisch team van enthousiaste collega's het Rijksmuseum mogen openen", zegt Wim Pijbes in een reactie.

"Het Rijksmuseum is in de harten en de hoofden van het publiek en dat stemt mij tot grote dankbaarheid."

'Tomeloze energie'
De Raad van Toezicht 'betreurt' zijn vertrek. Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter: "Wim Pijbes heeft met de van hem bekende tomeloze energie en inzet een cruciale rol gepeeld om het Rijksmuseum te vormen tot wat het nu is: een museum van wereldklasse.''

In Museum Voorlinden wordt de kunstverzameling ondergebracht van Joop van Caldenborgh, oprichter van chemiebedrijf Caldic.

Bijna acht jaar stond Wim Pijbes aan het roer van het Rijksmuseum. Het Parool zet zijn meest opmerkelijke momenten op een rij.

Pijbes ontving in 2014 de Amerikaanse president Barack Obama in het Rijksmuseum. Beeld anp
Pijbes ontving in 2014 de Amerikaanse president Barack Obama in het Rijksmuseum.Beeld anp
Pijbes met koningin Beatrix tijdens de heropening van het Rijksmuseum. Beeld anp
Pijbes met koningin Beatrix tijdens de heropening van het Rijksmuseum.Beeld anp
Meer over