Plus

Wim Pijbes alweer weg bij Voorlinden: 'Hij was niet gelukkig'

Na nauwelijks drie maanden stopt Wim Pijbes al als directeur van Voorlinden, het museum van Joop van Caldenborgh. 'We wilden onze vriendschap niet om zeep brengen.'

Jan Pieter Ekker
Wim Pijbes in een sculptuur van Richard Serra in Museum Voorlinden Beeld Ernst Coppejans
Wim Pijbes in een sculptuur van Richard Serra in Museum VoorlindenBeeld Ernst Coppejans

"Het is anders gelopen" verzucht Wim Pijbes door de telefoon. "En, nee, dit was niet te voorzien, anders waren we er natuurlijk niet aan begonnen."

Nog geen maand geleden leidde directeur Wim Pijbes (54) de pers rond door 'zijn' museum Voorlinden, dat 10 september werd geopend door koning Willem-Alexander.

Hij moest her en der nog wel even spieken op de kaartjes bij de werken en hij gaf ruiterlijk toe dat hij nog niet alle kunstenaars kende, maar hij sprak vol passie over het museum, de collectie en vooral de tuinen rond het museum.

Problemen met Joop van Caldenborgh, wiens privécollectie hedendaagse kunst de basis vormt van het museum, voorzag hij niet. En dan nog, 'een beetje botsen is af en toe wel goed'. Van twee kapiteins op één schip was geen sprake.

"Een museum is geen one man band. Dat was het Rijks niet, dat is Voorlinden ook niet. Je hebt altijd te maken met anderen; ik ben in dienst van het museum."

Nieuwe klussen
Dat Van Caldenborgh over de aankopen ging, vond hij ook geen bezwaar; Pijbes hoefde niet zo nodig zijn stempel op het museum te drukken: "Dit is een particulier museum, waar de geest van de verzamelaar allesbepalend is."

Dinsdag maakte Voorlinden via een summier persbericht bekend dat Pijbes opstapt bij Voorlinden Museum & Gardens. Hij is nog geen drie maanden directeur geweest van het privémuseum, waarvan hij het grootste deel op vakantie was. Artistiek directeur Suzanne Swarts, een vertrouweling van Van Caldenborgh, neemt zijn werkzaamheden over.

Pijbes treedt per 1 oktober wel toe tot het dagelijks bestuur van Voorlinden, waarvan hij voordat hij directeur werd ook al deel uitmaakte. Daarnaast zegt hij zich te gaan richten op 'nieuwe klussen'.

Buitenlandse ambities
Pijbes ontkent dat hij op korte termijn bekendmaakt bij een gerenommeerd internationaal museum aan de slag te gaan - de Tate in Londen wordt genoemd. "Dat kan ik wel ontzenuwen." Cryptisch: "Je kunt speculeren tot je een ons weegt, ik zou het natuurlijk toch niet zeggen. Maar het is niet zo."

Bij zijn aanstelling liet Pijbes ook al weten dat het niet zijn ambitie was om het Rijksmuseum, waar hij van juli 2008 tot augustus 2016 hoofddirecteur was, te verruilen voor een groot museum in het buitenland.

"Me dunkt, ik heb acht jaar in een groot internationaal museum gewerkt; het Rijks staat toevallig in Amsterdam, maar het is net zo internationaal als The National Gallery, het Uffizi, of weet ik wat. Ik wilde iets anders. En toen kwam dit."

Vriendschap
In de korte tijd dat de mediagenieke Pijbes in Wassenaar heeft gewerkt, heeft hij het museum nationaal en internationaal op de kaart gezet - het NOS Journaal en DWDD, alle nationale en belangrijke internationale kranten waren present. The New York Times maakte gisteren ook als een van de eerste melding van zijn vertrek.

'We vonden dat het beter voor ons én het museum was om ermee te stoppen' Beeld Ernst Coppejans
'We vonden dat het beter voor ons én het museum was om ermee te stoppen'Beeld Ernst Coppejans

"We hadden beiden het gevoel dat het beter voor ons én het museum was om ermee te stoppen", laat Pijbes optekenen. "Ik voelde dat ik meer ruimte had om Joop te adviseren en van toegevoegde waarde te zijn voor het museum als lid van het bestuur. En we wilden onze vriendschap niet om zeep brengen". Pijbes kent Van Caldenborgh al uit de tijd dat hij nog directeur was van de Kunsthal in Rotterdam.

In de Volkskrant vertelt Van Caldenborgh dat Pijbes 'zich niet op zijn gemak voelde in een hecht clubje mensen'. De eigengereide ondernemer en kunstverzamelaar, die fortuin maakte met het door hem opgerichte chemieconcern Caldic, zegt zelf nog goed door een deur te kunnen met Pijbes. "Maar hij was niet gelukkig en dan ben ik het ook niet."

Pijbes wil er niet op reageren. "In het persbericht staat alles wat we erover kwijt willen", zegt Pijbes aan het eind van het korte telefoongesprek. "Het is wat het is."

Meer over