PlusAlbumrecensie

Willem de Fesch kon concurreren met de grootheden van zijn tijd

Erik Voermans
Willem de Fesch, Concerti grossi and Violin Concerto. Beeld
Willem de Fesch, Concerti grossi and Violin Concerto.

Vioolvirtuoos Willem de Fesch (1687-1761), geboren in Alkmaar, heeft het ver geschopt, maar zijn faam is in de loop der eeuwen danig verbleekt, zeker als je die vergelijkt met die van zijn tijdgenoten Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann en Georg Friedrich Händel. De laatste kende hij trouwens van zeer nabij, want De Fesch was in Londen, waar hij na een soort arbeidsconflict in Antwerpen was gaan wonen, concertmeester van Händels orkest, dat gold als een van de beste van zijn tijd.

Onder leiding van Mike Fentross, die op een steenworp afstand woont van het huis waar De Fesch werd geboren, heeft het orkest La Sfera Armoniosa zes concerti grossi en een vioolconcert van hem vastgelegd. Ze tonen aan dat hij op zijn beste momenten zonder meer kon concurreren met de grootheden van zijn tijd. Op zijn mindere momenten openbaart zich een zekere stijfheid, die je bij zijn rolmodellen, Antonio Vivaldi en Arcangelo Corelli, nooit aantreft. Met hen deelt hij ook de zonnige toon van zijn muziek, die hij onmogelijk van het weer in de lage landen kan hebben opgedaan.

Onder leiding van Fentross speelt het orkest de werken voortvarend, al zorgen soms lichte zwemen van onzuiverheid voor gefronste wenkbrauwen. In elk geval is deze opname een discografische aanwinst, die hopelijk voortzetting krijgt.

Klassiek

Willem de Fesch
Concerti grossi and Violin Concerto
(Challenge Classics)

Meer over