WikiLeaks zet 5 miljoen mails Stratfor online

Onder de noemer 'The Global Intelligence Files' begint WikiLeaks vandaag met de publicatie van 5 miljoen e-mails die afkomstig zijn van Stratfor, het Amerikaanse bureau dat gespecialiseerd is in het verzamelen en analyseren van informatie over onder meer terrorisme, financiën en internationale politiek.

Redactie
WikiLeaks-oprichter Julian Assange eerder deze maand bij het Hooggerechtshof in Londen, waar een zaak loopt over zijn uitlevering aan Zweden. Beeld EPA
WikiLeaks-oprichter Julian Assange eerder deze maand bij het Hooggerechtshof in Londen, waar een zaak loopt over zijn uitlevering aan Zweden.Beeld EPA

De mails zijn afkomstig uit de periode tussen juli 2004 en december 2011, aldus een persbericht van WikiLeaks. Daarin staat dat Stratfor zich afficheert als uitgever van informatie, maar tegelijkertijd vertrouwelijke inlichtingen doorsluist naar grote bedrijven als vliegtuigbouwer Lockheed Martin en het chemieconcern Dow Chemical, en aan een scala aan overheidsinstellingen.

'Schaduw-CIA'
Vooral met de Amerikaanse overheid zou Stratfor, gevestigd in Austin, Texas, nauwe banden onderhouden. Het bedrijf wordt wel omschreven als 'schaduw-CIA'.

Uit het mailverkeer dat vanaf vandaag online wordt gezet, blijkt volgens WikiLeaks hoe de structuur van informanten van Stratfor in elkaar zit, op welke manier voor dit soort inlichtingen wordt betaald en hoe leveranciers van informatie onder druk kunnen worden gezet.

Ondermijnen
Ook zou in de documenten staan hoe de Amerikaanse overheid optreedt tegen WikiLeaks en zijn oprichter Julian Assange en over de manier waarop Stratfor WikiLeaks denkt te kunnen ondermijnen.

Stratfor is opgericht in 1996 door George Friedman. Het brengt dagelijks een invloedrijke informatieanalyse uit. Met zijn Kosovo Crisis Center verwierf het bureau aanvankelijk bekendheid ten tijde van de NAVO-bombardementen in 1999.

Meer over