Update

WikiLeaks onthult ruim twee miljoen diplomatieke mails uit Syrië

WikiLeaks gaat ruim twee miljoen diplomatieke e-mails uit Syrië publiceren. Dat heeft de klokkenluiderssite vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Londen.

Thomas van der Kolk
WikiLeaks-oprichter Julian Assange Beeld EPA
WikiLeaks-oprichter Julian AssangeBeeld EPA

Het zou gaan om in totaal 2,4 miljoen documenten van 680 verschillende organisaties en overheidsorganen. De documenten worden niet allemaal tegelijk vrijgegeven, maar worden de komende twee maanden in porties gepubliceerd. Het gaat om e-mails van bewindspersonen, ministeries en aanverwante bedrijven, die tussen augustus 2006 en maart 2012 zijn verstuurd, aldus WikiLeaks. De site maakt niet bekend hoe het aan de mails is gekomen.

Beschamend
Omdat WikiLeaks-oprichter Julian Assange momenteel in de ambassade van Ecuador verblijft, werd de persconferentie gehouden door personeelslid Sarah Harrison. Volgens haar betreft het materiaal dat 'beschamend' is voor Syrië, maar ook voor diens tegenstanders. 'Het helpt ons niet alleen om bepaalde groepen te bekritiseren, maar ook om hun belangen, acties en gedachten te begrijpen. Alleen door dit conflict te begrijpen, kunnen we het hopen op te lossen', aldus Harrison.

Voor het publiceren van de documenten werkt WikiLeaks in dit project samen met verschillende internationale media: het Amerikaanse persbureau AP, de Duitse omroep ARD, de Egyptische media-organisatie Al Masry Al Youm, het Franse tijdschrift Owni, het Libanese Al Akhbar, het Italiaanse L'Espresso en het Spaanse Publico.es.

Syrië is momenteel verwikkeld in een bloedig conflict, waarbij in de laatste 18 maanden naar schatting tussen de 6.000 en 15.000 mensen om het leven zijn gekomen. 'The Syria Files' zoals WikiLeaks het project gedoopt heeft, laat volgens de klokkenluiderssite niet alleen de werking van de Syrische regering en economie zien, maar toont ook aan 'hoe het Westen en Westerse bedrijven het éne zeggen en het ándere doen'.

Cablegate
WikiLeaks haalde in 2010 wereldnieuws door de zogenoemde 'cablegate': de site maakte 250.000 Amerikaanse diplomatieke telegrammen (cables) openbaar. Volgens WikiLeaks zijn de 'Syria Files' acht keer zo groot in omvang als het gaat om het aantal onderschepte berichten, en honderd keer zo groot als het gaat om het aantal verzamelde gegevens.

Nog niet alle verzamelde e-mails zijn door WikiLeaks gecontroleerd op authenticiteit, maar de klokkenluiderssite garandeert dat dat wel het geval zal zijn zodra ze gepubliceerd zijn. Van alle e-mails waren er 42.000 geïnfecteerd met virussen of trojaanse paarden. WikiLeaks heeft naar eigen zeggen een eigen systeem gebouwd dat alle documenten systematisch doorzoekt.

De eerste cable die WikiLeaks gepubliceerd heeft, gaat over het Italiaanse bedrijf Finmeccanicam, dat een communicatiesysteem zou hebben verstrekt aan het Syrische regime.

Lees hier de tot nu toe vrijgegeven e-mails.

null Beeld Afbeelding van WikiLeaks
Beeld Afbeelding van WikiLeaks
Meer over