PlusGrachtenfestival 2021

Wie wint dit jaar de Grachtenfestivalprijs?

Jelmer de Moed Beeld Marie Wanders
Jelmer de MoedBeeld Marie Wanders

Drie uitzonderlijk begaafde jonge musici zijn genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs 2021. De winnaar – en tevens volgende artist in residence – wordt bekendgemaakt op 20 augustus, tijdens de Avond van de Grachtenfestivalprijs in de Wintertuin van Hotel Krasnapolsky.

Erik Voermans

Klarinettist Jelmer de Moed (25) speelde al op zijn zeventiende voor het eerst op het Grachtenfestival. ‘Ik weet al wat ik zou doen als ik de prijs won.’

“Ik ging en ga altijd naar concerten van vrienden, en pak dan na afloop een terrasje. Mooi weer, fijne sfeer – iets mooiers bestaat eigenlijk niet. Dat ik nu ben genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs vind ik een enorm cadeau. En ik weet ook al wat ik zou doen als ik hem won. Dan zou ik als apotheose in die ma­gische Gashouder het project Nox willen doen, met Pierre Boulez’ Dialogue de l’ombre ­double als centrale stuk, met elektronica, projecties en een scenografie in een ronde opstelling, met het publiek in een cirkel om me heen.”

“Op het festival speel ik straks met mijn medegeno­mineerden Yang Yang Cai en Alexander ­Warenberg op het openings­concert, 13 augustus, en op 16 augustus in Kras­napolsky een collage van werken van ­Tristan Keuris plus ­Dialogue van Boulez. En op 20 augustus speel ik met pianist Ramon van Engelenhoven en ­sopraan Laetitia ­Gerards Der Hirt auf dem Felsen van Schubert en Let me Die Before I Wake van Sciarrino.”

“Over twee weken studeer ik af in Berlijn, aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler. Daarna kan ik aan de slag met de projecten die ik heb bedacht in de coronatijd. Ik kreeg de tijd en gelegenheid een regie- en curatorkant te ontwikkelen, wat tot inspirerende dingen heeft geleid.”

Meesterlijk! Jelmer de Moed & Animato Kwartet, NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, 16/8, 21.00 uur.

Yang Yang Cai Beeld Marie Wanders
Yang Yang CaiBeeld Marie Wanders

Pianiste Yang Yang Cai (22), wier naam ‘vrolijk meisje’ betekent, speelde voor het eerst op het Grachten­festival in 2012. ‘Ik probeer altíjd zo mooi mogelijk te spelen, ongeacht of er een prijs aan verbonden is.’

“Ik weet het nog goed. Ik speel­de de Eerste Ballade van Chopin in een van de grachtenhuizen. Dat was een bijzondere ervaring. Sindsdien ben ik regelmatig komen luisteren naar bevriende musici, want in het muziekwereldje kent iedereen elkaar. Vorig jaar heb ik gespeeld met Shin Sihan en met Club Classique.”

“De nominatie voor de Grachtenfestivalprijs zie ik als een heel mooie kans, want het ­festival is een evenement dat een jong en breed publiek aanspreekt. De ­erkenning die bij een prijs hoort is iets fijns, maar voor mij is dat niet het belangrijkste. Ik probeer altíjd zo mooi mogelijk te spelen, ­on­geacht of er een prijs aan ­verbon­den is. Al moet ik toegeven dat ik ontzettend blij was toen ik het telefoontje van het festival kreeg – te vergelijken met het slagen voor je examen.”

“Ik geef straks drie concerten. Naast het openingsconcert en het slotconcert, speel ik op 18 augustus in Meesterlijk! in Kras­napolsky het Pianoconcert in c van Mozart en de Vijfde ­sonate van Chopin. Allebei stukken die ik meteen prachtig vond toen ik ze voor het eerst hoorde, en die mij goed liggen. Heerlijk om te spelen!”

“Als ik de prijs zou winnen, heb ik een droom: dan zou ik op de Dam de Koorfantasie van Beethoven willen uitvoeren, een stuk voor piano, koor en orkest. Lijkt me ­geweldig!”

Meesterlijk! Yang Yang Cai & Ensemble Music Stages, NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, 18/8, 21.00 uur.

Alexander Warenberg Beeld Marie Wanders
Alexander WarenbergBeeld Marie Wanders

Cellist Alexander Warenberg (23) is al jaren kind aan huis op het Grachtenfestival. Letterlijk: in 2009 speelde hij er voor het eerst, op het Kindergrachten­festival. ‘Ik wil met het Berliner Philharmoniker in het Concertgebouw Dvorák spelen.’

“Ik voel me erg met het Grachtenfestival verbonden en heb er veel met vrienden gespeeld. Dat hoop ik nog een tijd te kunnen blijven doen. Het is altijd gezellig, de mensen zijn altijd enthousiast en de locaties zijn elk jaar weer bijzonder, waardoor het telkens anders is. Ik begrijp niet hoe ze dat steeds voor elkaar krijgen.”

“Ik ben vereerd genomineerd te zijn voor de Prinsengrachtfestivalprijs. Met Jelmer en Yang Yang verkeer ik in mooi gezelschap.”

“En minstens zo leuk is dat we de kans krijgen samen te spelen op 20 augustus, tijdens de Avond van de Grachtenfestivalprijs. Willen Jelmer en Yang Yang muziek van Fauré spelen? Dan gaan we Fauré spelen. Op 17 augustus geef ik in Krasnapolsky een eigen recital, met het eerste deel uit de Cellosonate van Kodály, met Beethoven en Debussy. Met het Chianti Ensemble doe ik mee in het Octet van Enescu, ook in Kras­napolsky.”

“Als het winnen van de prijs zou betekenen dat het mogelijk werd met de Berliner Philharmoniker in de Grote Zaal van het Concert­gebouw een ­pianoconcert van Dvorák of Sjostakovitsj te spelen, zou ik dat wel erg leuk vinden.”

Meesterlijk! Alexander Warenberg & Nikola Meeuwsen, NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, 17/8, 21.00 uur.

Meer over