Wie van de drie? De genomineerden voor de Grachtenfestivalprijs 2019

Drie uitzonderlijk begaafde jonge musici zijn genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs 2019. De winnaar - en tevens volgende Artist in Residence - wordt bekendgemaakt op 16 augustus, tijdens de Avond van de Grachtenfestivalprijs.

Erik Voermans

EMMY STORMS

Op 12 augustus speelt violiste Emmy Storms in het festivalonderdeel Meesterlijk! in Krasnapolsky met Cynthia Liem (piano), Lenneke van Staalen (Indiase viool) en Heiko Dijker (tabla) zowel westerse als Indiase klassieke muziek en wereldmuziek.

"Afgelopen zomer heb ik met het ensemble Caravan op het Grachtenfestival gespeeld, daar heb ik de nominatie voor de prijs aan te danken. Nauurlijk zou ik die prijs graag winnen. Ik speel in verschillende ensembles en zou daarmee graag op het festival staan, als die mogelijkheid me wordt geboden. Het staat bovendien goed op je cv, haha."

"Muziek is voor mij heel breed. De viool is een perfect instrument omdat je er van alles mee kunt. Het is mooi om verschillende culturen op een organische manier samen te brengen en we willen laten horen dat je dat in muziek heel goed kunt."

"De fascinatie voor Indiase muziek heb ik te danken aan mijn ouders, die tweeënhalf jaar in India hebben gewerkt in de ontwikkelingshulp. Mijn vader heeft daar tablalessen gehad en mijn moeder zangles. Ik heb die muziek als kind thuis veel gehoord. Op de viool is Indiase klassieke muziek technisch heel anders. De vingerzettingen verschillen bijvoorbeeld fundamenteel. Als ik het echt goed zou willen kunnen, moet ik helemaal opnieuw beginnen."

"Wat me er vooral in aanspreekt, zijn de mogelijkheden tot improvisatie, die een essentieel onderdeel zijn van muziek uit India. Daar verheug ik me straks ook het meeste op. Samen spelen met Lenneke is echt supergaaf. Het publiek kan dan horen wat het verschil is tussen een Indiase viool en een westerse. Het is hetzelfde instrument, maar toch is het compleet anders."

null Beeld Friso Keuris
Beeld Friso Keuris

DANA ZEMTSOV

Altvioliste Dana Zemtsov (in Mexico geboren uit Russische ouders, maar in het bezit van een Nederlands paspoort) is eveneens zeer vereerd met haar nominatie voor de Grachtenfestivalprijs. Prijzen zijn voor haar 'een fijne kans om je werk te laten zien'. En als dat dan ook nog waardering krijgt, 'is het extra leuk'.

"Ik heb alles te danken aan alle prijzen die ik hier in Nederland heb gekregen sinds mijn jonge jaren. Ik ben daar ontzettend dankbaar voor. Toch probeer ik altijd tegen mezelf te zeggen dat het ook belangrijk is om het niet te persoonlijk te nemen en altijd door te gaan alsof er nooit iets is gebeurd. Ik denk dat het altijd helpt om 'fris' naar de muziek en naar jezelf als musicus te kijken."

"Ik ken het Grachtenfestival sinds mijn veertiende en heb er sindsdien vaak gespeeld, met verschillende projecten. Het Zemtsov Altviool Kwartet is dankzij het festival ontstaan, want ze zochten ensembles die bij de series 'Bijzondere combinaties' en 'Muzikale families' pasten. We bestaan volgend jaar tien jaar, dat is aan het Grachtenfestival te danken."

"Samen met fantastische pianist Slava Poprugin en geweldige mezzosopraan Anna Traub gaan we in Krasnapolsky een heel leuk programma brengen. Met Slava spelen we een paar werken uit mijn volgende album met stukken à la française. Zo combineren we pittige werken van Nederlandse componist Arne Werkman en Georges Enescu, met mooie liederen van Bridge en Brahms. Alle stukken zijn origineel voor deze combinatie en zijn echt juweeltjes! We eindigen met de Gran Tango van Piazzola, dat heel leuk is om te spelen. Als je zelf als artiest geniet, krijgt het publiek dat plezier ook mee."

null Beeld Friso Keuris
Beeld Friso Keuris

DOMINIQUE VLEESHOUWERS

Slagwerker Dominique Vleeshouwers vindt het 'een grote eer' te zijn genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs. "Het is voor mij van grote betekenis, omdat ik er al vanaf het tweede jaar dat ik aan het conservatorium kwam studeren bijna jaarlijks heb gespeeld. Zo'n nominatie is motiverend. Het geeft je het vertrouwen dat je op de juiste weg bent; een bevestiging dat waar je mee bezig bent ook werkelijk is overgekomen."

Op 14 augustus staat hij samen met componisten Arend Bruijn, Jelle Verstraten en Hans Nieuwenhuijsen in Krasnapolsky voor een concert dat Wonderland is gedoopt. Daarvoor werken ze samen met schilder Marcel van Hoef, wiens werk ook te zien zal zijn.

"Het idee is dat we op de schilderijen reageren, met bestaande muziek, waaronder Vibra-Elufa van Stockhausen voor soloslagwerk, en nieuwe muziek, waarin akoestische en elektronische klanken met elkaar versmelten. We willen de link tussen de akoestische en de digitale wereld onderzoeken."

Daartoe werden omgevingsgeluiden gesampled, waarmee een klankbibliotheek is opgebouwd. Er is een verwantschap met de esthetiek van de Amerikaanse componist John Cage, die stelde dat elk geluid muziek kon zijn.

Naast het concert is er een tentoonstelling met schilderijen van Marcel van Hoef waar Dreams, een elektronische stuk gecomponeerd door Dominique Vleeshouwers, bij wordt gespeeld.

"De muziek past bij de schilderijen, of reageert er in elk geval op. Marcel schildert nooit mensen, maar altijd landschappen. Je ziet bij hem daarin nooit rommel; het is een utopische wereld. Daar ben ik ook naar op zoek, maar dan met klank. Het project gaat over de schoonheid van de wereld die we soms niet zien."

null Beeld Friso Keuris
Beeld Friso Keuris
Meer over