Wie is de Mol?-recap: Zonder Ellie Lust geen etherdiscipline

WIDM-recap: Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol? 2017. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 7. Let op: de aflevering nog niet gezien? Deze recap bevat dan gevoelige informatie.

Rob van Leeuwen
Ook Sanne raakt gefrustreerd tijdens de portofoonopdracht Beeld Screenshot AvroTros
Ook Sanne raakt gefrustreerd tijdens de portofoonopdrachtBeeld Screenshot AvroTros

Waar is Ellie Lust als je haar nodig hebt? Haar 'etherdiscipline' - inmiddels de beroemdste WIDM-uitspraak ooit - was ver te zoeken deze aflevering.

Toegegeven, met twee portofoons per persoon lag de moeilijkheidsgraad bij de eerste opdracht wel erg hoog. En dan hadden de kandidaten ook pas halverwege door dat hun geroep en geschreeuw steeds slechts door één andere kandidaat werd gehoord: de portofoons stonden in een cirkeltje met elkaar in verbinding.

Wisten de kandidaten veel. De mol had ondertussen de tijd van zijn of haar leven. Via de portofoons moesten de kandidaten vragen van elkaar beantwoorden, maar dat gaat nogal lastig als er een kink in de kabel zit.

Subtiel
Het gevolg: chaos. Toen Thomas bijvoorbeeld wilde weten wat er onder het bed ligt van Jochem, kreeg hij als antwoord 'pitabroodje shoarma met knoflooksaus'. Oh nee, wacht, Jochem bedacht zich: 'toch de spareribs van gaia'. Diederik zal zich kapot hebben gelachen: hij gaf de verkeerde vraag door.

Door de chaos was het lastig de opvallende momenten te spotten, maar we hebben in ieder geval geleerd dat Diederik zijn eerste zoen kreeg van Femke, toen hij negentien was, en dat Sanne de 'snijdende stem' van Diederik niet kan uitstaan.

Als de mol al actief was deze aflevering, dan ging dat subtiel. Voor de tweede opdracht werd de groep weer in tweeën gesplitst - drie man in de cabrio, twee in twee luchtballonnen. Dankzij voorkennis had de mol zich op de juiste positie kunnen manoeuvreren, om zo voor oponthoud te zorgen, maar het geld werd binnengehaald, al gebeurde dat net binnen de tijd.

Gouden Kalf
Ook bij de derde opdracht kwam voorkennis van pas. Het eerste rondje paardrijden werd gebruikt om een tijd neer te zetten, waarna de kandidaten in de neergezette tijd nóg een rondje moesten rijden, dit keer schietend.

Aangezien Thomas en Diederik het snelst waren in de eerste ronde, hadden ze in ronde twee het minste tijd om geld binnen te halen en maakten zij zich hier het meeste verdacht.

Of ging die eer toch naar Sanne, die steeds zegt niets te kunnen, maar ook deze aflevering verraste? Dit keer door in haar tweede ronde opeens als een volleerd paardrijdster rond te rijden. Moet dat Gouden Kalf bij nader inzien dus niet naar Imanuelle, maar naar Sanne?

Wie is de Mol?

Voor Imanuelle is het avontuur voorbij. Bij de vorige aflevering hoefde ze haar scherm niet te laten zien en dat bleek uitstel van executie. Haar mol was Diederik, net als Jochems mol, die zei 'vol op Diederik' te zitten. Maar hij kon zijn teruggevonden joker inzetten, dus had hij geluk - of leek geluk te hebben.

Kanttekening: Imanuelle zei tegen Art nog steeds in haar mol te geloven en hintte erop dat ze te weinig vragen goed had. Dat zou kunnen, als iedereen op dezelfde mol zit.

Maar Diederik zei op Sanne te zitten (en 25 procent op Jochem), Sanne denkt vooral aan Jochem en Thomas bleef bij Sanne. Trek die lijn door en Jochem vliegt er volgende week uit en Sanne is de mol. Al gedragen Diederik en Thomas zich de laatste tijd opvallender.

Meer over