PlusMiniserie

When They See Us: een genadeloze aanklacht

De miniserie When They See Us van regisseur Ava Duvernay is een genadeloze aanklacht tegen het vooringenomen politieonderzoek over een gewelddadige verkrachting in New York in 1989, dat rammelde aan alle kanten.

Ab Zagt

Ze werden bekend als de Central Park Five, vijf tieners van Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse komaf, die in 1989 werden beschuldigd van de buitengewoon gewelddadige verkrachting van een jogster in het New Yorkse Central Park.

Over de aanloop, het politieonderzoek, de rechtszaak en de afloop gaat de indrukwekkende miniserie When They See Us die sinds kort op Netflix is te zien. De serie kan het beste worden samengevat als een genadeloze aanklacht tegen het vooringenomen politieonderzoek, dat rammelde aan alle kanten.

Er was geen dna-bewijs, de jongens werden onder buitensporige druk gezet tijdens de verhoren en kregen bekentenissen in de mond gelegd. De twee jongste verdachten, veertien en vijftien jaar oud, werden stevig ondervraagd zonder dat er een advocaat of een ouder bij was.

Regisseur Ava DuVernay maakt van deze misstand een pakkend drama, waarbij vooral de politiebaas Linda Fairstein wordt neergezet als een vrouw vol vooroordelen die zo snel mogelijk een veroordeling wil. Jaren later blijkt dat er een andere dader in het spel was. Maar de levens van vijf jonge Amerikanen waren wel vernietigd door deze onvoorstelbare dwaling.

When They See Us

Te zien op Netflix

Meer over